Afectează masca respirația? Demonstrația video a unui chirurg

oxigenare chirurg
Foto: Captură YouTube

Chirurgul britanic Joshua Wolrich s-a filmat în timp ce respira cu mască și fără mască, pentru a demonstra că nivelul de oxigen care ajunge în organism este optim chiar și atunci când ne acoperim gura și nasul cu o mască de protecție.

În ultima perioadă s-a răspândit tot mai mult teoria potrivit căreia masca de protecție ar avea efecte negative asupra sănătății, deoarece ar împiedica oxigenarea normală a creierului. Însă acest lucru este fals, după cum explică specialiștii.

„Fac un anunț de interes public despre purtarea măștilor și saturația de oxigen. Dispozitivul de pe degetul meu înregistrează saturația de oxigen din sângele meu și pulsul. Numărul de sus este saturația de oxigen. Orice număr între 94% și 100% este perfect normal. Nu am probleme respiratorii, așa că pentru mine nivelul de saturație e de aproximativ 99%”, arată Joshua Wolrich în clipul său.

„Numărul de jos este pulsul. Iar tot ce este peste 100 e prea rapid. Al meu este rapid deoarece sunt nervos că trebuie să înregistrez acest videoclip. Acum îmi voi pune o mască, ceva ce fac în mod constant deoarece sunt chirurg, și am să vă arăt că numărul care indică saturația oxigenului nu se schimbă”, a continuat el.

După ce și-a pus o mască de protecție, nivelul de oxigen indicat de dispozitiv a rămas la 99%: „Măștile nu au capacitatea de a-ți reduce oxigenul. Această afirmație este falsă. Nu mai inventați lucruri, nu-i mai ascultați pe oamenii care inventează tot felul de lucruri, și nu mai transformați această chestiune în una politică. Măștile vă protejează și îi protejează și pe alții. Dacă vi se spune să le purtați, purtați-le. Nu mai fiți egoiști”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.