Afacerea „Goji” – cum faci bani cu „fructul longevităţii”

FOTO: apolo12/Pixabay.com
FOTO: apolo12/Pixabay.com

Goji, arbustul care dă unele dintre cele mai sănătoase fructe de pe Glob, poate fi cultivat şi în România. Investiţia iniţială este destul de mare, însă cultura este uşor de întreţinut, iar profitul la hectar este net superior celui obţinut de proprietarii de livezi cu pomi fructiferi, de exemplu.

Fructele Goji sunt cunoscute în Tibet şi în întreaga China de peste 2.000 de ani. Legenda spune că un grup de călugări din Tibet a observat la un moment dat un tufiş cu fructe roşiatice, căruia îi mergea extrem de bine lângă fântâna din care ei beau apă.

An de an, fructele din acest tufiş au căzut în apă, iar călugării au realizat că toţi cei care au băut apă din acea fântână au fost „ocoliţi” de boli şi au trăit ani mulţi.

Fructul Goji, numit şi „fructul longevităţii”, se poate consuma zilnic sub diferite forme – proaspăt, ca suc, ceai, în mâncăruri sau pur şi simplu ca fructe uscate. 

Cercetătorii spun despre aceste fructe că sunt extrem de bogate în vitamine (C, A, E, B1, B2, B6), minerale (fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, fosfor, zinc şi germaniu) şi nutrienţi.

Consumul regulat de goji duce la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, poate juca un rol important în cure de slăbire şi în combaterea celulitei, întăreşte sistemul imunitar, controlează tensiunea arterială şi glicemia, scade nivelul de colesterolului, protejează vederea, sprijină procesele renale şi hepatice. Goji este însă intens consumat pentru renumitul efect de întinerire pe care îl are asupra pielii umane.

Aceste beneficii i-au determinat pe mulţi agricultori să renunţe la culturile lor tradiţionale pentru a cultiva goji. Arbustul rezistă atât la frig, cât şi la temperaturi ridicate şi secetă.

Goji este un arbust din Familia Solanaceelor, cu frunze căzătoare, cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5×2 m. Are o viteză de creştere de 0.5 metri într-un an la maturitate, în condiţii de creştere optime. Goji înfloreşte în iunie, iar fructele se coc şi sunt bune de recoltat spre finalul lui august. Fructele, oarecum asemănătoare coarnelor şi măceşelor, sunt mici, de culoare roşu-portocaliu, alungite şi au un gust dulce.

Cum se începe o afacere cu Goji

Pe un hectar de teren, se pot planta aproximativ 3.000 de arbuşti. Costul acestor arbuşti este însă destul de ridicat (între 25 de lei şi 40 de lei bucata). O variantă pentru cei care vor să încerce afacerea, dar nu au bani pentru puieţi este cumpărarea de seminţe.

Un plic cu aproximativ 6.500 de seminţe poate fi cumpărat cu aproximativ 30-50 de euro. Din aceste seminţe se pot obţine puieţi numai buni de plantat în câmp. Puietul poate fi plantat în câmp numai după ce ajunge la înălţimea de 50-60 de centimetri. Perioadele de plantare sunt la începutul primăverii şi în ultimele două luni de toamnă.

Atunci când arbuştii fac trei ani de când sunt plantaţi în câmp, producţia la hectar este semnificativă. Din cantitatea culeasă de pe un hectar se obţin, după uscare, circa 2.250 de kilograme de fructe uscate.

Fructele se usucă foarte bine la soare, dar şi la cuptor, la o temperatură de 40 de grade. Atunci când plantaţia are cinci ani, se pot obţine chiar şi patru tone de fructe uscate.

Pe piaţa românească, preţul unui kilogram de goji are valori cuprinse între 45 şi 65 de lei. Există însă şi alte forme de valorificare, cum ar fi dulceţurile, sucul, dar şi băuturile alcoolice (vinul de goji şi, în combinaţie cu alcool dublu rafinat, gojiata). Fructul nu este foarte consumat în România, dar se bucură de mare căutare în statele din vestul şi nordul Europei.

FOTO: apolo12/Pixabay.com

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.