Adio, Windows 7! De astăzi nu mai primește suport de la Microsoft

Începând cu 14 ianurie se încheie perioada în care Windows 7 mai primește asistență din partea Microsoft. De altfel, programul de asistență principală pentru această versiune a celui mai popular sistem de operare pentru PC-uri s-a încheiat pe 13 ianuarie 2015, ceea ce a însemanat că funcțiile noi au încetat să mai fie adăugate, însă au fost doar actualizări de securitate.

Potrivit specialiștilor în securitate IT de la CERT, opțiunile ar fi să treceți la Windows 10 printr-un upgrade, să folosiți un alt sistem de operare sau chiar să păstrați Windows 7. Iată ce presupune aceste opțiuni, potrivit celor de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT).

  1. Upgrade la Windows 10. Dacă doriți să faceți upgrade la Windows 10 vă este necesară o licență. Actualizarea de la Windows 7 la Windows 10 are o serie de avantaje. Ambele sisteme de operare sunt realizate de Microsoft, procesul de actualizare este relativ ușor și documentat pe siteul Microsoft. Acest lucru înseamnă că veți avea un minim de întrerupere atunci când faceți upgrade la Windows 10. Majoritatea programelor pe care le utilizați vor putea funcționa pe Windows 10, iar aspectul și interfața sunt similare cu Windows 7. Totuși, pentru aplicațiile 3rd party (care nu sunt furnizate de Microsoft), va trebui să verificați pe siteul producătorului dacă acestea sunt compatibile cu Windows 10. De asemenea, recomandăm ca înainte de începerea upgrade-ului sistemului de operare să efectuați o salvare a fișierelor personale pe un mediu extern, spun specialiștii cert.ro.
  1. Trecerea la alt sistem de operare. Există o varietate de sisteme de operare, unele gratis alte contra cost, care pot fi instalate. Trecerea la alt sistem de operare presupune adaptarea la alt mediu de lucru, copierea fișierelor personale pe acesta, instalarea sau găsirea altor programe software echivalente cu cele utilizate pe sistemul actual.
  1. Păstrarea sistemului de operare Windows 7 instalat. În acest caz, pentru diminuarea riscurilor de securitate este indicat să folosiți o soluție de securitate si un browser, ambele actualizate si  compatibile cu Windows 7. Totuși aceste măsuri nu vor elimina riscul de securitate dat de faptul că sistemul de operare Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate și va fi din ce in ce mai vulnerabil în lipsa acestora. Printre consecințele unui atac cibernetic reușit enumerăm:
  • pierderea datelor/fișierelor personale prin criptarea acestora (ransomware)
  • furtul unor date/informații precum: conturi bancare și date de acces la acestea, date de acces la conturile de email, date de acces la conturile altor aplicații și utilizarea acestora în scop malițios
  • utilizarea calculatorului de către infractorii cibernetici pentru minare cripto monedă (crypto currency minning)
  • implicarea calculatorului in atacuri asupra altor sisteme informatice
  • utilizarea neautorizată a microfonului și camerei video

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.