Adevărul din spatele fotografiei virale cu sute de sicrie pe o stradă din Madrid

Fotografia manipulată de vox_es

O fotografie cu bulevardul Gran Via din Madrid, pe care sunt înșirate sute de sicrie, a fost publicată pe un cont de Twitter și a fost redistribuită de zeci de mii de ori.

Fotografia a strâns și zeci de mii de aprecieri și de comentarii.

Mesajul care însoțea fotografia publicată de pagina vox_es era următorul: „Spaniolii fac spontan multe imagini. Această fotografie ilustrează perfect durerea acestei tragedii pe care Guvernul și sateliții săi media încearcă să o ascundă”.

De fapt, după cum a relatat publicația „El Pais”, fotografia este una manipulată, în care sutele de sicrie acoperite de steagul Spaniei au fost adăugate ulterior.

Poza îi aparține fotografului Ignacio Pereira, în vârstă de 41 de ani, și surprindea atmosfera stranie de pe una dintre cele mai mari străzi din Madrid: în momentul în care a realizat fotografia, pe Gran Via, altădată plină de oameni și de mașini, mergea o singură persoană: un angajat al serviciului de livrări Glovo.

Fotografia editatî, menită să sperie populația și să lanseze teorii ale conspirației, a fost publicată la data de 6 aprilie, iar în mai puțin de 15 ore fusese redistribuită de 20.000 de ori, potrivit „El Pais”.

fotografia manipulată spania
Fotografia manipulată de vox_es
Sursa: Ignacio Pereira / El Pais

Spania este una dintre țările cele mai lovite de pandemia de coronavirus, cu peste 1.800.000 de cazuri de SARS-CoV-2 și peste 48.000 de decese.

La nivel mondial, Spania se află pe locul al 9-lea în funcție de numărul de cazuri confirmate, după SUA, India, Brazilia, Rusia, Franța, Turcia, Marea Britanie și Italia.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.