A fost lansată noua carte de identitate. 5 detalii interesante ale buletinului electronic

Foto: Pixabay

Cartea electronică de identitate a început să fie emisă în România, mai întâi în cadrul unui proiect pilot ce se va desfășura la Cluj-Napoca.

Iată 5 lucruri inedite pe care trebuie să le știi despre noul buletin al românilor.

1. Costul noului document este de 14 euro. Autoritățile se așteaptă ca în acest an să fie emise peste 5.000 de cărți electronice de identitate. Mai mult, până în august 2031, toți românii vor avea această carte de identitate.

2. Cartea de identitate va putea fi folosită și în locul cardului de sănătate, fiind recunoscută și în afara granițelor.

3. Noul buletin electronic poate fi obținut și de copii, imediat după naștere, la solicitarea părinților. Valabilitatea documentului va fi variabilă în funcție de vârstă.

4. Dispune de mai multe elemente de siguranță decât vechiul document, făcând mult mai dificil furtul de identitate.

5. Cartea de identitate electronică va conţine datele din formatul tipărit, dar fără excepţia semnăturii olografice a titularului, prenumele părinţilor titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.