A fost descoperită cea mai veche structură din lemn: O fântână veche de 7.000 de ani

Fântâna veche de 7.000 de ani. Foto: UPCE.CZ

Cea mai veche structură arhitecturală din lemn din Europa, o fântână construită în jurul anului 5255 înaintea erei noastre, a fost descoperită în Cehia, lângă orașul Ostrov, în timpul lucrărilor la o autostradă.

Arheologii au reușit să dateze structura pătrată care a fost construită din plăci și bușteni din lemn de stejar, după ce au analizat inelele din lemnul folosit de oamenii din Neolitic, în urmă cu 7.000 de ani.

Această știință se numește dendrocronologie. Experții din Cehia și Germania au stabilit că lemnul folosit pentru interiorul fântânii a fost tăiat în 5256-5255 î.e.n., în timp ce stâlpii au fost tăiați cu câțiva ani înainte, în iarna lui 5259 sau 5258 î.e.n.

Primii fermieri ai Europei aveau abilități excelente de prelucrare a lemnului, cu toate că uneltele erau făcute doar din piatră, oase sau coarne de animale.

Cei patru stâlpi care susțineau colțurile fântânii pătrate aveau nișe, în unghi de 90 de grade, în care intrau plăcile de stejar, pereții acesteia.

”Fântâna a rezistat atât de mult timp pentru că a fost scufundată timp de mii de ani. Nu putem să o lăsăm să se usuce, pentru că va fi distrusă”, a spus Karol Bayer, de la Universitatea din Pardubice, Cehia, într-un comunicat.

Cercetătorii, care caută o metodă de a conserva trunchiurile de stejar fasonate în urmă cu șapte milenii, au fost surprinși de abilitățile avansate de prelucrare a lemnului pe care le dețineau europenii în urmă cu șapte milenii.

În aceeași perioadă, în mileniul VI înaintea Erei Noastre, populația Pământului a crescut de patru ori, însă nu depășea câteva zeci de milioane de oameni.