A fost descoperită cea mai mare plantă din lume | VIDEO

cea mai mare plantă din lume iarbă de mare
Foto: Captură video Facebook Martin Breed / Universitatea din Australia de Vest

Cea mai mare plantă din lume, care se întinde pe o suprafață egală cu cea a aproximativ 20.000 de terenuri de fotbal, a fost descoperită în largul coastei Australiei, relatează BBC.

Este vorba despre o iarbă de mare. Folosind teste genetice, cercetătorii au ajuns la concluzia că această „uriașă pajiște submarină” este, de fapt, o singură plantă. Se crede că ea a crescut dintr-o singură sămânță, în urmă cu 4.500 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest au transmis că iarba de mare acoperă o suprafață de peste 180 de kilometri pătrați.

Descoperirea a fost făcută la Shark Bay (Golful Rechinilor), la aproximativ 800 de kilometri nord de orașul Perth.

Oamenii de știință au vrut să afle din câte plante este alcătuită această iarbă de mare, așa că au colectat mostre și au examinat 18.000 de markeri genetici pentru a crea o „amprentă” a fiecărei mostre.

„Răspunsul ne-a uimit – era o singură plantă! Adică o singură plantă se întindea pe mai bine de 180 de kilometri pătrați în Golful Rechinilor, ceea ce face din ea cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ”, a declarat pentru BBC Jane Edgeloe, cercetătoarea principală a studiului.

Planta este remarcabilă nu doar prin mărime, ci și prin rezistența ei. Ea a crescut în locuri din golf care au condiții foarte variabile.

„Pare să fie foarte rezistentă. Este supusă la numeroase temperaturi și salinități diferite, precum și la lumină foarte puternică, condiții care împreună ar fi foarte stresante pentru majoritatea plantelor”, a declarat Elizabeth Sinclair, cercetătoare în cadrul studiului.

Această specie crește precum un gazon, cu aproximativ 35 de cm² pe an. În acest fel cercetătorii au putut să estimeze că planta are o vârstă uriașă, de 4.500 de ani.

Cercetarea fost publicată în jurnalul „Proceedings of the Royal Society B”.