A fost descoperit primul animal care nu respiră

adn
ADN. Foto: geralt / pixabay.com

Oamenii de știință au descoperit prima vietate care nu respiră. Este vorba despre primul animal identificat până acum pe Pământ căruia îi lipsesc complet genele care codifică procesul respirației, relatează publicația livescience.com.

Este vorba despre parazitul Henneguya salminicola, care trăiește infectând țesutul muscular al peștilor și al viermilor subacvatici.

Până acum, toate animalele multicelulare – al căror genom a fost secvențiat de către cercetători – aveau și gene respiratorii. Însă un nou studiu publicat în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences arată că genomul parzitului Henneguya salminicola nu are astfel de gene.

Analiza vietății a arătat că aceasta nu are genom mitocondrial, care este o porțiune de ADN aflată în mitocondrii (structuri specializate din celule) ce include genele responsabile pentru respirație.

Este pentru prima dată când cercetătorii au identificat această lipsă în momentul în care au secvențiat ADN-ul unui animal.

Paraziții Henneguya salminicola sunt înrudiți cu meduzele, însă au evoluat complet diferit față de acestea și au ajuns să nu mai aibă numeroase dintre trăsăturile acestora.

„Și-au pierdut țesutul, celulele nervoase, mușchii, totul. Iar acum am descoperit că și-au pierdut și abilitatea de a respira”, a explicat Dorothée Huchon, biolog la Universitatea Tel Aviv din Israel, și totodată co-autoare a studiului.

Această „diminuare” genetică reprezintă un mare avantaj pentru paraziți precum Henneguya salminicola deoarece în acest fel se pot reproduce mult mai rapid și au o eficiență sporită. În vreme ce Henneguya salminicola este un parazit destul de inofensiv, alți paraziți din aceeași familie au infectat și distrus stocuri întregi de pește din crescătorii.

„Întotdeauna se crede despre animale că sunt organisme multicelulare cu numeroase gene care evoluează ca să fie tot mai complexe. Însă aici vedem un organism care a mers pe drumul complet opus. A evoluat pentru a fi aproape unicelular”, a explicat Huchon.

Deocamdată, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin procesul prin care parazitul primește energie în absența respirației. Cercetătoarea a mai arătat că alți paraziți similari au proteine care importă energie moleculară direct din gazdele pe care le-au infectat.

Henneguya salminicola ar putea face ceva similar, însă este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege mai bine acest organism uimitor.

Foto: geralt / pixabay.com