A fost descoperit cel mai mare pește de apă dulce din istorie. Greutatea sa i-a uimit pe cercetători

cel mai mare pește din istorie
Sursa: WONDERS OF THE MEKONG (Minunile Mekongului)

Oamenii de știință spun că au identificat cel mai mare pește de apă dulce din lume descoperit până în prezent. Peștele a fost găsit în râul Mekong, în Cambodgia, relatează BBC.

Este vorba despre o pisică de mare de apă dulce (stingray în limba engleză), care cântărește 300 de kilograme.

Acest exemplar a doborât recordul precedent, deținut de un somn uriaș prins în Thailanda în 2005, care cântărea 293 de kilograme.

„Acesta este cel mai mare pește de apă dulce pe care l-am întâlnit în 20 de ani de cercetare a peștilor uriași din râuri și lacuri de pe 6 continente sau care a fost descoperit vreodată oriunde în lume”, a declarat Zeb Hogan, biologul ce conduce programul de conservare „Minunile Mekongului”.

cel mai mare pește din istorie
Sursa: WONDERS OF THE MEKONG (Minunile Mekongului)

Peștele este lung de 3,98 metri și lat de 2,2 metri. După ce i s-a pus un dispozitiv acustic menit să îi urmărească mișcările viitoare, pisica de apă dulce a fost eliberată înapoi în Mekong.

„Faptul că am descoperit și putem cerceta acest pește este remarcabil, și un semn pozitiv rar care ne de speranță deoarece Mekongul este un râu care acum trebuie să facă față multor provocări”, a mai spus Hogan, care este și profesor la Universitatea din Nevada, Reno, SUA.

Mekongul este foarte bogat când vine vorba de biodiversitate, însă pescuitul în exces, digurile și poluarea îi pun în pericol ecosistemul fragil, mai notează BBC. Iar pisica de apă dulce este o specie vulnerabilă.

cel mai mare pește din istorie
Sursa: WONDERS OF THE MEKONG (Minunile Mekongului)
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.