A ajuns Europa cel mai mare focar al pandemiei? Mai multe cazuri noi decât India

Europa raportează tot mai multe cazuri noi de COVID-19. Foto: Pixabay

Europa a raportat mai multe infecții noi zilnice decât Statele Unite, Brazilia sau India – țările cu cele mai multe cazuri -, principalul motiv pentru acest fenomen fiind nerespectarea măsurilor de protecție.

Mai multe țări europene, printre care și România, au înregistrat creșteri uriașe ale infectărilor noi în ultimele săptămâni, după o vară în care multe dintre măsurile restrictive au fost relaxate.

Dacă Franța și Olanda au doborât record după record în ultima săptămână, cu cele mai multe cazuri zilnice de la începutul pandemiei, țări precum Cehia încep să ia măsuri severe, închizând școlile, restaurantele și cluburile, dar și grupurile mai mari de șase persoane.

La șapte luni de la declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății, în regiunea Asia-Pacific viața pare să se apropie de nromalitate. Statele din această zonă a lumii au impus măsuri stricte de carantină, au dus o politică de testare eficientă și au întețit controalele vamale.

În Taiwan, cluburile de noapte sunt deschise, iar săptămâna trecută, zeci de mii de oameni au vizitat Marele Zid Chinezesc, iar alte câteva mii au participat la o bălăceală comună într-un parc acvatic din Wuhan, locul de origine al pandemiei, scrie CNN.

Pe de altgă parte, Spania a decis revenirea la starea de urgență în regiunea capitalei Madrid, cea mai afectată de epidemie.

În timp ce asiaticii și-au ținut, în mare parte, granițele închise în perioada epidemiei, în Europa au fost relaxate, în mare parte, restricțiile de călătorie, fapt care ar fi contribuit decisiv la creșterea numărului de cazuri.

Mai mult, dacă în Asia și Pacific regulile de protecție au fost respectate cu sfințenie, chiar și cele mai ”civilizate” țări europene, precum Norvegia sau Olanda, sancțiunile pentru cei care nu poartă mască, de exemplu, au fost aproape inexistente.

Alte țări, precum Suedia sau Cehia, au descurajat activ purtatul măștii de protecție.

În Asia, autoritățile au pas mare preț pe comunicarea în masă, încercând să stârpească din fașă dezinformările prin transmiterea clară a informațiilor dispoibile despre coronavirus.

Un exemplu interesant vine din Taiwan, unde statul a distribuit gratuit măști de protecție populației. Acestea erau de culoare roz. După ce au apărut cazuri de ”bullying” ale tinerilor pentru că purtau măști roz la școală, autoritățile au început să poarte doar acest fel de măști la conferințele de presă zilnice, pentru a crește încrederea populației în acestea.