Se taie copaci în cel mai poluat oraș din țară: Au fost plantați de comuniști

FOTO: Argenna/Wikimedia Commons
FOTO: Argenna/Wikimedia Commons

În jur de zece brazi din parcul din fața Palatului Culturii din Iași au fost tăiați săptămâna trecută. Mulți ieșeni s-au arătat nemulțumiți și au criticat măsura.

Celor nemulțumiți, Primăria din Iași le-a răspuns pe Facebook, spunând că „majoritatea arborilor îndepărtați erau bătrâni și deteriorați, fiind plantați în anii ’70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puțin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de <păduri> urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea națională”.

Reprezentanții primăriei din Iași spun că au demarat un proiect de reamenajarea a Pieței Palatului Culturii. „Proiectul presupune îndepărtarea vegetației îmbătrânite, bolnave, dezordonate și inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale și vegetale, redesenarea și modernizarea aleilor pietonale.

Decizia de reamenajare a pieței a fost luată după consultări cu istorici, arhitecți peisagiști și reprezentanți ai conducerii Complexului Muzeul Național „Moldova” și are scopul exclusiv de a mări vizibilitatea și atractivitatea Palatului Culturii, monumentul-simbol al orașului nostru și unul dintre cele mai apreciate din Europa, potrivit unui top internațional recent publicat”, transmite Primăria Iași.

În 2016 s-a organizat un concurs de soluții pentru reamenajarea pieței, însă acum se face o reamenajare temporară. „Reamenajarea temporară în desfășurare are rolul principal de a îmbunătăți aspectul general al Pieței Palatului Culturii, cu atât mai mult cu cât pe 1 iunie aceasta va găzdui întâlnirea Sanctității Sale Papa Francis cu credincioșii din Iași, Moldova și nu numai”, mai transmite Primăria Iași.

În ultimii ani, Iașul a apărut în topul celor mai poluate orașe din țară. Ba, mai mult, un clasament întocmit pentru 2018 de  IQAir Visual arată că Iașul este cel mai poluat oraș din România. Bucureștiul, considerat mult timp cel mai poluat, nu prinde primele trei locuri, pentru că pe 2 și 3 se situează Cluj-Napoca, respectiv Brașov.

FOTO: Argenna/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.