Surpriză! Care e cel mai poluat oraș din România. Nu e Bucureștiul

Imagine de 0532-2008/Pixabay
Imagine de 0532-2008/Pixabay

Clasamentul celor mai poluate orașe din lume în 2018, întocmit de IQAir Visual, vine cu surprize în ceea ce privește țara noastră. Cel mai poluat oraș din România este Iași. Bucureștiul, considerat mult timp cel mai poluat, nu prinde primele trei locuri, pentru că pe 2 și 3 se situează Cluj-Napoca, respectiv Brașov.

Cele mai puțin poluate orașe mari din România ar fi Constanța, Brăila și Galați, potrivit aceluiași top. La nivelul țării, poluarea din România este considerată moderată.

Cel mai poluat oraș din lume este Gurugram, din India. De altfel, în top 10 sunt nu mai puțin de șapte orașe din India. Mai apar Faisalabad (pe locul 3), din Pakistan, Hotan (8) – China și Lahore (10), din Pakistan. Primele 50 de orașe cele mai poluate sunt din India, Pakistan, China și Bangladesh.

Primele trei cele mai poluate orașe din Europa sunt din Bosnia-Herțegovina. Este vorba despre Lukavac, Zivinice și Gracanica.

Potrivit aceluiași top, cele mai poluate țări din Europa sunt Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Kosovo, Bulgaria și Serbia. România este pe locul 37 în topul mondial al celor mai poluate țări, după Cehia și Cambodgia.

Air Visual este o organizație fondată în 2015, care oferă date legate de poluare la nivel global. Pentru stabilirea nivelului de poluare, organizația folosește un algoritm care analizează informații meteorologice, date cu privire la calitatea aerului venite din sateliți și de la autorități.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că un deces din nouă este cauzat de poluare. 9 din 10 locuitori ai planetei respiră aer poluat, iar 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la particule fine care ajung în plămâni și sistemul cardiovascular, cauzând cancer, pneumonie și alte infecții respiratorii.

Raportul OMS arăta că unul dintre cele mai nocive gaze din atmosferă este dioxidul de azot produs de automobile.

Imagine de 0532-2008/Pixabay

Citiți și: Boala neștiută a aerului nostru

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.