OMS s-a râzgândit după câteva ore: Asimptomaticii NU transmit foarte rar coronavirusul

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a revenit asupra unei declarații făcute de un reprezentant al său. Doctorul Maria van Kerkhove a declarat, marți, că persoanele infectate cu coronavirus care sunt asimptomatice transmit „rar” virusul mai departe.

„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, declara luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.

OMS a rectificat această declarație, iar medicul Maria van Kerkhove a spus că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate și că a fost vorba despre o „neînțelegere”.

„Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS”, a spus ea, marți, potrivit The New York Times. Medicul a mai spus, în declarațiile de rectificare a informațiilor, că există alte studii care arată că rata pacienților fără simptome și capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.

De asemenea, alte studii au arătat că o persoană infectată este cea mai contagioasă chiar înainte să apară simptomele, a mai spus reprezentantul OMS.

Explicațiile lui Rafila pentru aceste contradicții

Alexandru Rafila, membru din partea României la OMS, a spus că a fost o problemă de comunicare.

Știți care e problema? Am discutat cu reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății la București, venind spre dumneavoastră, exact acest subiect. Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă, la care făceați dumneavoastră referire, care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de urgență – cel care a făcut referința la Suedia – și de directorul general.

Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii personale, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim siguri că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24

Rafila a mai spus și că OMS nu este instituție de cercetare și că face referire la „diverse modele și cercetări”.

Mai mult, Organizația – ce orice entitate de acest gen – face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente. S-a făcut referire la ele, s-a luat o decizie, chiar s-a luat o decizie – vezi chestiunea cu hidroxiclorochina.

Mai mult, această opinie a OMS a fost înainte îmbrățișată de Franța și de Italia, care au scos hidroxiclorochina din programul de tratament al pacienților. Ulterior s-a dovedit că studiul care a stat la baza acestei decizii scârțâia din toate încheieturile”, a mai spus Alexandru Rafila.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.