9 măsuri economice și juridice anunțate de Guvern în criza provocată de coronavirus

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a prezentat, într-o declarație de presă, măsurile pe care le-a adoptat Guvernul în ședința de ieri. Trebuie precizat că ședința de Guvern a început, ieri, la ora 17:00 și s-a terminat joi, după ora 2:00.

1. Primul ministru Orban a anunțat că a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane pentru centrele de carantină. De asemenea, va fi o suplimentare de 100 de milioane și a bugetului Ministerului de Interne.

2. Premierul a spus că au fost luate și mai multe măsuri economice. „Am luat niște măsuri absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii care sunt afectați de epidemie. Am decis prin OUG majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde, acordăm credite pentru investiții, iar dobânda este subvenționată în proporție de sută la sută”.

3. „Am stabilit creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale, la rectificare, astfel încât companiile să beneficieze de acest capital”, a mai anunțat Orban.

4. „O altă măsură este de a asigura plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii. Este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie dați afară sau să li se suspende contractele de muncă.

Decizia este de a plăti 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut (este vorba despre salariul mediu brut pe economie – n.r.). Am avut în analiză o măsură activă de susținere a companiilor și pentru plata salariilor, am decis să susținem șomajul tehnic, altfel am fi instituit obligația angajaților de a merge la muncă”, a anunțat premierul Orban.

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre două categorii de companii: cele afectate direct de măsurile restrictive luate de autorități și cele afectate de pandemia de coronavirus. În prima categorie intră companii și firme precum hotelurile, restaurantele, cafenelele, instituțiile de spectacol. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive, nu își pot plăti angajații pentru că și-au întrerupt temporar, parțial sau total, activitatea. Angajații acestor companii vor beneficia de plata pentru șomajul tehnic de 75% din salariul brut.

5. În a doua categorie sunt firmele neafectate de măsurile restrictive luate de autorități, dar care au fost afectate de diferite consecințe ale pandemiei de coronavirus. Pentru a beneficia de această plată compensatorie (adică de plata șomajului tehnic pentru angajați de la bugetul statului), reprezentanții firmei sunt obligați să depună o declarație pe proprie răspundere și trebuie să demonstreze că li s-a redus cifra de afaceri cu un procent de minimum 25%.

6. O altă măsură economică se referă la rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei pentru a asigura fluxul de capital către companii, astfel încât acestea să poată continua să funcționeze.

7. Guvernul a mai anunțat și o măsură prin care se majorează pedepsele pentru falsul în declarații, infracțiune care va pedepsită cu închisoarea.

8. Se măresc și pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cine nu respectă carantina trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. În cazul în care, în cadrul anchetei epidemiologice, cineva nu dă date complete, se consideră omisiune și se pot constitui dosare penale. Știu că cea mai mare parte a românilor respectă legea”, a mai precizat premierul Orban.

9. Premierul a adăugat și că a dispus angajarea de rezidenți și că a fost crescut numărul de epidemiologi. De asemenea, Ministerul de Interne va face mai multe controale pentru respectarea carantinei, inclusiv prin echipe mobile de jandarmi.

În final, premierul Ludovic Orban le-a transmis românilor să nu se lase pradă informațiilor false.

„Fac din nou apel la calm și rațiune. Urmăriți informațiile oficiale, nu vă mai lăsați pradă informațiilor de pe diferite canale care nu au alt scop decât să induc o stare de panică”, a spus premierul Ludovic Orban.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.