9 cele mai importante declarații pe care le-a făcut Kovesi

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a făcut aseară o conferință de presă pentru a lămuri aspectele scandalului care a pornit de la fostul deputat PSD Vlad Cosma, inculpat în mai multe dosare penale. Iată care au fost cele mai importante declarații pe care le-a făcut Laura Codruța Kovesi într-o conferință de presă de aproape două ore, timp în care a răspuns la toate întrebările jurnaliștilor:

Motivul conferinței de presă. „Eu am ieșit să vă spun că lucrăm legal și că nu falsificăm probe, n-am venit aici să-i răspund lui Vlad Cosma și altor inculpați”.

Cosma a fost denunțător sub protecție. „Inculpaţii au devoalat propriile lor fapte de şantaj. Acesta este unul dintre motive pentru care inculpatului Cosma Vlad Alexandru, care a fost audiat într-o cauză ca martor cu identitate protejată, în cursul zilei de luni i s-a ridicat protecţia, întrucât şi-a devoalat singur faptele pe care le-a dat în declaraţii.”

Cosma a denunțat din proprie inițitivă. „De foarte multe ori, prezenţa sa a fost solicitată de procurori, în special când a fost audiat în calitate de inculpat, dar de foarte multe ori, din proprie iniţiativă, acest inculpat s-a prezentat la Serviciul Teritorial Ploieşti şi din proprie iniţiativă a formulat denunţuri cu privire la fapte de corupţie sau cu privire la alte persoane care ar fi comis fapte de corupţie. A avut calitate de martor în 12 dosare”

Despre ce decizie ar putea lua ministrul Justiției.Referitor la raportul lui Tudorel Toader, nu ştiu despre ce raport e vorba, nu am avut nicio discuţie cu ministrul justiţiei, singura a fost la CSM când s-a dezbătut raportul de control care a fost făcut de IJ în cursul anului trecut. De atunci nu am mai vorbit, nu mi s-a solicitat nicio informare sau date din activitatea DNA. Mi-e greu să răspund ce anume are în vedere ministrul justiţiei.”

Despre atacul asupra DNA. „Nu cred că acest atac este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani şi vizează umilirea societății. Pentru ce suntem atacaţi? Pentru că ne-am făcut treaba?”

Despre înregistrarea în care ea le-ar fi dat ordine procurorilor „să ajungă la premier”. „Sunt două expertize în dosar care constată că nu am făcut acele afirmaţii. Chiar Inspecţia Judiciară constată că nu am făcut acea afirmaţie. Toţi martorii care au fost audiaţi, respectiv procurorii care au fost la şedinţă, au spus că nu am făcut acea afirmaţie. Şi nu am făcut acea afirmaţie. Încă din prima seară (…) când a apărut acea înregistrare am precizat că anumite afirmaţii nu le-am făcut. (…) Anumite cuvinte, n-am să vi le spun care, dacă vă puneţi căştile şi o să ascultaţi atent, o să vedeţi că nu acelea au fost rostite, redarea este greşită. Am menţionat şi menţionez că s-a stabilit, printr-o expertiză făcută de Institutul de Criminalistică, faptul că acea înregistrare a suferit editări, modificări”.

Despre procurorul Negulescu. „În cadrul DNA se fac controale de către procurorii ierarhici superiori cu privire la modul în care se lucrează în anchetă din punct de vedere al ritmicităţii, adică dacă se lucrează efectiv în anchetă. Niciun şef din cadrul DNA nu asistă la audierile pe care un procuror din subordine le face să vadă dacă are o conduită corespunzătoare sau nu. Eu nu am primit sesizări scrise, sau reclamaţii, sau plângeri împotriva procurorului Negulescu. Am văzut cu toţii în spaţiul public că au apărut anumite înregistrări în care părea că domnul Negulescu are un comportament care nu este potrivit pentru statutul de magistrat. La acel moment, sigur că şi-a dat demisia din cadrul DNA şi a urmat acea procedură.”

„DNA nu înseamnă Negulescu”. „Am avut anul trecut o problemă instituţională cu acest procuror (Mircea Negulescu – n.r.), nu a negat nimeni acest lucru, am avut probleme şi cu alţi procurori (…), dar acest lucru nu înseamnă că toţi procurorii din DNA sunt aşa şi nu înseamnă că DNA este o instituţie care trebuie desfiinţată pentru că sunt probleme. Astfel de probleme sunt în toate instituţiile. Important este cum te raportezi la ele”.

Despre demisie. „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ce am făcut”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.