6 tipuri de șnițele, unul mai gustos ca altul. Tu de care gătești?

Șnițelul clasic își are originea în Austria, însă el se regăsește sub diferite forme și în România, cu o popularitate foarte mare. Dacă în Austria șnițelul original era făcut din carne de vițel, în România cel mai des găsim din piept de pui sau mușchi de porc.

Indiferent de felul în care-l gătiți, de carnea pe care o folosiți, dacă-l preparați la aragaz sau la plită electrică, șnițelul rămâne printre preferatele românilor, iar noi trecem în revistă doar 6 dintre felurile în care poate fi preparat.

1 Șnițel Clasic- șnițel pane

Rețeta clasică din România a șnițelului este foarte simplă: conține făină, ou, pesmet și se face cu carne din piept de pui. Se dezosează puiul, se feliază subțire, dar nu prea subțire pentru a nu se usca.

Amestecul în care e învelit șnițelul este din făină, ou și pesmet. Ouăle se bat, iar bucățile de carne se trec prin ou, prin făină și pesmet, apoi se pun în ulei încins deja. Cel mult 2 minute pe fiecare parte și șnițelul e gata.

2 Șnițelul de pui cu susan

Evident că șnițelul de pui cu susan are o rețetă asemănătoare cu cea a șnițelului clasic prezentat mai sus. Diferențele ar fi în faptul că se adaugă, evident, susan, dar și o lingură de muștar.

Ouăle se bat și se amestecă împreună cu muștarul până când compoziția devine omogenă. Semințele de susan se țin într-un vas separat față de cel de făină, iar feliile de carne se trec prin făină mai întâi, apoi prin ou și muștar și abia la final prin susan, după care se pun în uleiul încins.

3 Șnițel de pui cu fulgi de porumb

Fulgii de porumb pot da o crustă foarte interesantă șnițelului, dar și foarte gustoasă. Fulgii se mărunțesc și peste ei se adaugă usturoi granulat, oregano, boia dulce dar și sare și piper, și se amestecă bine.

Carnea se trece la fel ca în celelalte cazuri prin oulale bătute și apoi prin fulgii de porumb care vor da crusta șnițelului.

4 Șnițel parizian

Aspectul interesant al șnițelului parizian, deosebit de cel vienez tradițional, este dat de faptul că rețeta urmează pașii făină-ou-făină, în loc de clasicul făină-ou-pesmet.

Șnițelele se pot mânca atât reci dar și calde atunci când gustul lor e proaspăt.

5 Cordon Bleu

Cordon Bleu poate fi categorisit la șnițele, poate la cele mai ‚simandicoase’ șnițele. Este vorba de o ruladă de piept de pui umplută cu cașcaval și șuncă.

Se taie baghete de cașcaval și se învelesc în felii de șuncă presată. Fiecare ruladă se trece de câte două ori prin făină și apoi prin ouăle bătute și la final o singură dată prin pesmet, exact ca la șnițel. În final se pune în uleiul încins.

6 Șnițel de pui la cuptor

Varianta cea mai sănătoasă de șnițel este cel gătit la cuptor pentru că te protejează de prăjeli.

Feliile de piept de pui trecute prin făină și apoi prin ou se așază în tava de cuptor pe care se pune înainte hârtie de copt. Se picură puțin ulei de măsline deasupra fiecărui șnițel și se bagă totul la cuptorul preîncălzit. În 15 minute se întorc pe partea cealaltă și după alte 15 minute sunt gata de servire.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.