6 moduri în care depresia distruge viața

Sursa foto: Pexels

Depresia se manifestă în multe feluri. La unele persoane se vede în exterior că suferă pentru că încep să arate din ce în ce mai rău. Pentru alții, se produce o măcinare interioară care le afectează negativ modul în care acționează și se comportă.

Sunt totuși persoane care reușesc să ascundă faptul că suferă de depresie și cei din jur se miră atunci când, în sfârșit, mărturisesc prin ceea ce trec. Depresia afectează foarte mulți oameni, chiar și pe cei care sunt mereu cu zâmbetul pe buze. Iată cum se schimbă viața celor care sunt măcinați de această boală care pare să facă ravagii în zilele noastre.

Depresia duce la stări de oboseală îngrozitoare după o zi petrecută în lumea reală

Viața pe care o trăim este în general obositoare, dar depresia dă o stare anume de istovire. Nu poți să o înțelegi decât după ce te străduiești o zi întreagă să fii zâmbitor, să îți controlezi toate sentimentele și emoțiile pentru ca cei din jur să nu își dea seama că ceva este în neregulă cu tine. După o astfel de zi persoana care suferă de depresie nu poate decât să se întrebe de ce mai trăiește și dacă tot acest efort merită făcut.

Depresia face ca zilele să treacă mult mai greu

Depresia face ca orice sarcină, oricât se simplă ar putea părea, să pară copleșitoare. Până și drumul până la birou poate să fie extrem de obositor. Interacțiunea cu alți oameni devine un supliciu. Simplu fapt de a fi treaz seacă de energie persoana care este depresivă.

Persoanele depresive se izolează intenționat

Din cauza depresiei, bolnavii anulează de cele mai multe ori planuri pentru că simt că viața este mult prea solicitantă. După o zi petrecută la birou, de exemplu, nu își doresc decât să se ducă acasă și să se închidă într-o cameră, fără să mai simtă prezența altor persoane în jur.

Depresia face trezitul dimineața un coșmar

Din momentul în care sună alarma dimineața, persoanele care suferă de depresie încep să fie stresate de gândul că au multe de făcut, că viața lor este prea grea. De cele mai multe ori, depresia este însoțită de anxietate, care face simptomele mult mai grave.

Depresia duce la sentimente de vinovăție

Zâmbetul fals purtat de depresiv pentru a simula o stare de bine face ca la finalul zilei să apară sentimentul de vină. Crede că a mințit pe toată lumea afișând o atitudine pozitivă, când de fapt pe interior era sfâșit, și de aici vinovăția care accentuează depresia.

Depresia nu lasă bolnavul să se bucure de lucrurile care altă dată îi plăceau.

Filmele preferate, hobbyurile sau cărțile nu mai aduc niciun fel de bucurie unei persoane care suferă de depresie. Nu le mai plac nici oamenii cu care altă dată se distrau, nici locurile pe care le frecventau cu plăcere.

Depresia este o boală tăcută care afectează atât viața bolnavului, cât și a celor din jurul lui. Cel mai bine este ca atunci când o persoană simte că nu ceva nu este în regulă să apeleze la un specialist care îl poate ajuta atât cu terapie, cât și cu tratament medicamentos. Pe internet se găsesc o mulțime de sfaturi, chiar și o linie verde la capătul căreia este un psiholog specializat în astfel de cazuri. Intră pe site, oricare dintre ele, și cere ajutor!

Sursa foto: Pexels

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.