Există câteva lucruri importante pe care dentistul tău și-ar dori să le știi înainte de vizita la cabinet, pentru ca examenul dentar să se desfășoare cu disconfort minim. Știm deja că ar trebui să ne spălăm dimineața și seara și să utilizăm ața dentară în fiecare zi pentru a menține o sănătate dentară optimă, dar există mai multe lucruri pe care le poți face pentru ca vizita la cabinet să fie mai eficientă.
Iată câteva lucruri pe care dentistul tău ar vrea să le știi înainte de a veni la cabinet.
- Asigură-te că respecți rutina de igienă orală
Cavitatea bucală necesită curățare zilnică pentru a ne asigura o dantură sănătoasă și a îndepărta bacteriile și particulele de alimente la care periuța de dinți nu poate ajunge. Menținerea igienei orale poate cuprinde mai multe metode de curățare și clătire, care sunt, însă, complementare spălatului pe dinți dimineața și seara.
Ața dentară este recomandată de către stomatologii de pretutindeni pentru eficiența și fiabilitatea sa, însă unele persoane sunt reticente în a o include în rutina de îngrijire orală, deoarece utilizarea ei generează un oarecare disconfort.
Utilizarea unui irigator bucal poate reprezenta o alternativă la folosirea aței dentare. Poți utiliza irigatorul în fiecare zi pentru un dus bucal igienizant, mai ales dacă ai gingiile sensibile. Acțiunea irigatorului nu este abrazivă, deci nu va provoca iritații.
- Înainte de prima programare pregătește-te să prezinți istoricul medical
Dacă aceasta este prima ta vizită la cabinetul stomatologic, fii pregătit să-i povestești medicului stomatolog despre istoricul medical. Ar fi ideal să ajungi cu zece minute mai devreme față de ora programată, astfel încât să ai timp suficient pentru a furniza informații despre problemele dentare pe care le ai și despre eventualele intervenții la nivelul danturii. De asemenea, dacă vizita la dentist îți provoacă anxietate, informează-l pe doctor despre acest lucru. Își va adapta abordarea astfel încât examenul dentar să fie cât mai confortabil posibil pentru tine.
- O durere de dinți nu este niciodată normală
Multe persoane au impresia că o durere de dinți care trece în câteva minute cu o pastilă nu înseamnă mare lucru, mai ales dacă durerea apare și dispare. Adevărul este că, dacă te confrunti cu dureri de dinți, indiferent de intensitatea acestora, ceva nu este în regulă și ar trebui să programezi o vizită la dentist cât mai curând. Durerea este un semnal de alarmă și sub nicio formă nu trebuie să amâni vizita la cabinetul stomatologic până ce devine insuportabilă.
- Semnalează medicului dacă ai o urgență dentară atunci când suni pentru programare
Nu trebuie să aștepți până la următoarea programare atunci când te confrunți cu o urgență dentară. Durerile acute, ciobirea unui dinte sau faptul că acesta se clatină sunt exemple de urgențe medicale. În astfel de situații sună imediat la cabinet pentru programare și nu uita să menționezi că este vorba despre o urgență, pentru a fi sigur că medicul te va programa cât mai curând posibil.
- Fii sincer cu medicul dentist cu privire la practicile de igienă
O bună sănătate orală reprezintă efectul unui parteneriat între tine și medicul stomatolog. Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi și asigură-te că folosești ața dentară și irigatorul bucal pentru clătire. Astfel, vei ține departe cariile dentare.
Atenție! Dacă nu obișnuiești să utilizezi ața dentară, nu o folosi nici în ziua consultației dentare. Îți va lăsa gingiile iritate și sensibile, ceea ce nu este de dorit, mai ales că medicul va efectua și alte proceduri care ar putea intensifica disconfortul gingival.
- Sângerarea gingiilor nu este un semn bun nici chiar în cazurile izolate
Sângerarea gingivală reprezintă primul semn de avertizare a parodontozei. Nu uita să îi menționezi medicului stomatolog dacă ți se întâmplă din când în când să îți sângereze gingiile atunci când te speli pe dinți. Nu este din cauza periuței și nu trebuie să aștepți până ce sângerările sunt însoțite de durere pentru a te adresa dentistului. Cu cât vei începe tratamentul mai repede, cu atât mai repede poți reveni la o sănătate orală bună.
Așadar, dacă vizitele la dentist nu sunt în topul preferințelor tale, fie pentru că nu te mândrești cu dantura ta, fie pentru că îți este teamă, să știi că nu ești singurul. Însă, ține cont că dentistul tău le-a văzut pe toate, iar scopul lui este să te ajute, nu să te judece. Între timp, pentru ca vizitele la cabinet să devină mai plăcute și mai eficiente, respectă cele șase sfaturi de mai sus. În acest fel, să ai grijă de dinții tăi și să faci primul pas spre un zâmbet sănătos este la fel de simplu ca și cum ți-ai face o programare la cabinet.
Sursă foto:Shutterstock.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: