6 detalii esențiale de care să ții cont atunci când vrei să-ți deschizi un restaurant

Oricare ar fi tipul de restaurant pe care îl ai în plan, descoperă în rândurile de mai jos cele 6 detalii esențiale care te vor ajuta să-l deschizi și organizezi așa cum trebuie. 

Planul de afaceri și studierea pieței

Scrierea planului de afaceri se face pe baza cercetării pieței. Poți apela și la diverse sondaje proprii pe care să le faci fie la nivel stradal, în orașul tău, fie în mediul online. Pune întrebări referitoare la meniu, decor, nevoi de servire sau livrare. În acest mod, vei fi mai aproape de a alege ideea potrivită cerințelor consumatorilor, nu dorinței tale. 

Planul de afaceri este „cartea de căpătâi” a oricărei afaceri din lumea asta, sau cel puțin așa ar trebui. În el ar trebui să se regăsească aspecte fundamentale ale business-ului tău, precum stabilirea conceptului, planul operațional, finanțările necesare, tehnicile de marketing, estimări și previziuni economice ale restaurantului etc. Deși dificil de scris, acesta te va ajuta enorm pe parcursul dezvoltării afacerii tale.  

Stabilește cum vrei să faci cunoscut

Este momentul oportun să te gândești cu ce vii diferit față de competiția deja existentă în piață („Unique Selling Proposition”), astfel încât oamenii să aleagă restaurantul tău. Poate fi vorba de oferte de prețuri mai bune, preparate culinare care respectă rețete autentice, felul în care servești sau împachetezi mâncarea pentru livrare etc. 

Referitor la tipul de restaurant pe care vrei să-l deschizi ai două mari variante:

  • Un restaurant general, care să acopere o categorie mai mare de posibili clienți, cum ar fi de exemplu un restaurant casual sau fine dining. 
  • Un restaurant cu un singur concept, care să se adreseze clienților de nișă, cum ar fi un restaurant apreciat pentru meniul cu burgeri delicioși sau pizza cu specific italian. 

Amplasarea restaurantului și crearea meniului 

Amplasarea restaurantului într-o zonă centrală, cu trafic pietonal, sau în apropierea unor puncte turistice, respectiv clădiri de birouri, poate fi esențială în creșterea profitabilității. Totodată, și restaurantele mai retrase, în zone liniște, situate pe străduțe cochete, sunt în tendință și pot avea o clientelă la fel de bună, mai ales dacă ai creat un meniu delicios împreună cu bucătarii din echipa ta. Meniul trebuie să reflecte întocmai tipul tău de restaurant, cu detalii și poze atractive ale tuturor preparatelor. Înainte de a îl definitiva, organizează o seară de degustare cu prieteni, specialiști și alți oameni interesați. 

Că tot am ajuns aici, organizarea bucătăriei este foarte importantă pentru orice restaurant, de la dotările cu echipamente profesionale, amenajarea facilă a bancurilor de lucru și până la curățenia generală a spațiului. 

Achiziționează aparate fiscale

Interacțiunea dintre restaurantul tău și consumatorul care îți calcă pragul, respectiv transparența afacerii cu instituțiile fiscale ale statului, trebuie să se extindă până la folosirea unor aparate fiscale adecvate. 

În acest sens, trebuie să optezi pentru o imprimanta restaurant, cu funcții complexe integrate, de tipul „all-in-one”, care să includă și alte componente utile, precum POS, sertar pentru bani, computer cu afișaj și licență software. 

Definitivarea tuturor actelor necesare

Indiferent de ce tip de restaurant vrei să-ți deschizi, faptul că vorbim de o unitate de alimentație din domeniul HORECA, unul dintre cele mai complexe domenii de activitate, înseamnă destul de multă atenție și răbdare în definitivarea cu succes a tuturor actelor și autorizațiilor necesare. 

Prin urmare, totul începe de la înființarea ca societate comercială, coduri CAEN corecte pentru funcționarea afacerii tale, numeroase autorizații sanitare și până la drumuri la primărie și ANAF. Apelează la specialiști în consultanță pentru a evita eventuale bătăi de cap. 

Promovează-te pe social media

Promovarea pe canalele de socializare nu înseamnă că vei avea coadă de clienți la ușa restaurantului tău, însă poți crește notorietatea acestuia cu preparatele culinare, transpuse în tot felul de postări și idei atractive. Odată cu creșterea identității restaurantului tău, cel mai probabil vei avea parte și de clienți care te vor recomanda nu doar pentru felul în care te promovezi, ci mai ales pentru mâncarea delicioasă.

Cum social media este un mediu foarte dinamic, cel mai bine angajează o persoană, chiar și part-time sau în regim freelancer, care să se ocupe în fiecare zi de prezența restaurantului în online. Reține faptul că promovarea ar trebui să înceapă cu ceva timp înainte de a deschide afacerea.

În concluzie, deschiderea unui restaurant nu este deloc ușoară, însă mai apoi poți răsfăța culinar mulți oameni care să aprecieze ceea ce faci zi de zi. 

Sursa foto: Shutterstock