6 condimente delicioase pe care să le folosești în bucătărie

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/NPrWYa69Mz0

In bucatarie, condimentele joaca un rol extrem de important. Aceste ingredinete sunt parti din plante care, in stare uscata, sunt utilizate pentru a da aroma si gust preparatelor culinare. Frunzele se incadreaza la categoria ierburilor aromatice, fiind, in mod similar, un ajutor la crearea unor preparate delicioase. In prezent, India este cel mai mare producator, consumator si exportator de condimente, traditia de secole in acest domeniu si dorinta de permanent progres impunand inclusiv crearea unui Institut de Cercetare a Condimentelor.

Ce gusturi si arome noi poti incerca in propria experienta culinara? Urmareste rabdurile de mai jos pentru a descoperi cateva propuneri interesante.

Alege intotdeauna BIO!

Chiar daca la prima vedere pot parea ceva mai scumpe, condimentele BIO sau organice ar trebui sa reprezinte unica alegere in bucatarie, deoarece sunt surse reale de sanatate, spre deosebire de condimentele non-bio. Calitatea condimentelor BIO este certificata prin:

  • cultivarea pe un sol curat in care cresc plantele – liber de substante chimice, fertilizatoare sau pesticide ori agenti poluatori;
  • utilizarea doar de materie vegetala provenita de la plantele aromatice – fara adjuvanti chimici, potentiatori de aroma sau alte resturi de plante;
  • sterilizarea prin metode non-cancerigene – acestea sunt specifice condimentelor non-bio, precum afumarea sau iradierea prin radiatie electromagnetica.

Asadar, foloseste condimente bio, atat pentru sanatatea ta si a celor dragi tie, dar si pentru a da un gust deosebit unor mancaruri delicioase!

Preparate diferite, condimente diferite

Fiecare preparat culinar are, prin prisma ingredientelor principale utilizate, un specific al sau, deci anumite condimente se pot utiliza cu anumite preparate.

De exemplu, pentru mancarurile pe baza de peste poti utiliza condimente sau ierburi aromate precum frunzele de dafin, ghimbirul sau mararul – in sosurile care insotesc preparatul. Daca pregatesti peste la cuptor, poti adauga usturoi, boia de ardei iute sau dulce sau chimen.

Mancarurile de post le poti asezona folosind cimbru, ghimbir sau usturoi, pentru o savoare deosebita, dar si patrunjel sau marar – mai ales pe cartofii la cuptor.

Preparatele culinare pe baza de carne pot incorpora o varietate foarte mare de condimente: alese arome puternice pentru grătare precum cimbrul, coriandrul sau patrunjelul, iar pentru un plus de intensitate poti folosi usturoi sau boia de ardei.

Anasonul

Este un aromatizant puternic, picant si dulce-amarui, utilizat in special la prepararea painii, a prajiturilor si a siropurilor, dar si pentru a da o nota distincta bauturilor spirtoase. Poate fi combinat excelent cu fenicul, coriandrul si chimenul.

Ienuparul

Fructele acestui conifer sunt folosite impreuna cu dafinul si chimenul la pregatirea verzei murate sau in preparatele pe baza de vanat sau carne dar si pentru prepararea ginului.  

Menta

Este o planta aromatica extrem de versatila, putand fi utilizata atat pentru preparatele cu carne (in special friptura de miel), cat  si pentru cele de post (in special salate), pentru adaugarea unei arome in plus in anumite bauturi sau la prepararea dulciurilor.

Leusteanul

Face pereche inconfundabila cu patrunjelul in mai toate ciorbele, dar si in numeroase feluri de mancare, in special tocanite. Aroma usor iute si dulce, asemanatoare telinei, persista chiar si dupa o perioada lunga de gatire, asadar trebuie sa-l utilizezi cu moderatie.  

Busuiocul

Una dintre plantele aromatie favorite in bucataria italiana, considerata sfanta in India si foarte populara in multe bucatarii asiatice, busuiocul da o savoare deosebita sosurilor de rosii ce completeaza pastele sau preparatelor din peste, daca nu este gatit prea mult, avand tendinta de a-si pierde rapid aroma.

Fenicul

Pentru produsele de patiserie, inclusiv painea, dar si pentru mancaruri de carne sau peste, semintele aromate ale acestei plante sunt o completare perfecta. Face echipa perfecta cu usturoiul, coriandrul sau chimenul.

Utilizarea condimentelor nu contribuie doar la desavarsirea gustului si a aromei preparatelor, ci ofera o intreaga bogatie de vitamine si minerale, esentiale pentru functionarea organismului uman. Usturoiul, de pilda, ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar, patrunjelul contine cantitati importante de vitamina A si C, iar cimbrul si rozmarinul sunt excelente solutii pentru o digestie usoara. Foloseste, asadar, cu incredere condimentele BIO pentru o dieta sanatoasa si echilibrata!

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.