5 lucruri de care să ții cont atunci când stabilești moneda în care economisești

Din ce în ce mai mulți români își propun și chiar reușesc să economisească lunar o sumă de bani. Destinația sumelor economisite este diversă.

Multe persoane economisesc pentru vacanțe (tinerii din generația Millenials mai ales), dar și pentru studiile copiilor, pentru avansul la propriul apartament, pensie sau pur și simplu pentru a avea niște bani la dispoziție atunci când apar cheltuieli neprevăzute.

Acei „bani albi pentru zile negre ai bunicii” s-au transformat în „fond de rezervă” și din ce în ce mai multe persoane înțeleg importanța existenței lor. Cum este indicat să economisim însă? Multe persoane își pun  problema aceasta.

Atunci când ne propunem sa facem economii, mergem pe clasicele depozite bancare sau ne gândim la investirea economiilor în instrumente financiare mai complexe, așa cum sunt fondurile de investiții sau chiar acțiunile?

Vom începe căutând cele mai avantajoase depozite – cele la termen au, de regulă, dobânzi mai bune. Pe măsură ce avem mai mulți bani și cunoștințele noastre se diversifică, trecem și la alte instrumente, cu posibilitate mai mare de câștig, dar cu un grad de risc mai ridicat.

Una dintre deciziile importante pe care le vom lua se referă și la moneda în care economisim.

Cum stabilești care este cea mai potrivită monedă în care economisești

Economisim în lei sau în euro? În dolari sau într-o monedă despre care am auzit că va avea o evoluție bună în perioada următoare?

Toți cei care economisesc își pun această problemă. În timp ce decizia va fi una personală, ai mai jos câteva idei care te vor ajuta să faci alegerea potrivită.

  1. Ține cont de inflație și de nivelul dobânzilor

Lucrurile erau destul de simple acum câțiva ani pentru românii care economiseau. Cu o inflație anuală mică și dobânzi mai bune la lei, moneda națională părea câștigătoare ca variantă de plasament.

Lucrurile s-au nuanțat însă acum.

Dobânzile depozitelor bancare în lei rămân în continuare atractive, dar inflația este mai mare. Pentru a ieși în avantaj, va trebui să identificăm depozite bancare cu dobânzi cât mai avantajoase. Patria Bank, de exemplu, bonifică depozitele bancare pe un an în lei cu  3,25 % p.a.

  1. Diversifică

În special în perioadele de instabilitate, în care niciuna dintre variante nu pare de departe câștigătoare, diversificarea ar putea fi cea mai bună soluție. Acel Să nu îți ții toate ouăle într-un coș este un sfat util de urmat.

Poți să împarți economiile în așa fel încât să acoperi două și chiar trei valute importante pentru tine.

  1. În ce valută vei cheltui banii?

Dacă știi deja că vei cheltui suma economisită în euro, e o idee bună să începi să o aduni tot în euro. Valabil și pentru lei sau orice altă monedă.

Atunci când păstrezi banii în moneda în care îi vei cheltui, ești afectat mai puțin de eventuale fluctuații ale cursului. Mai mult decât atât, nu vei pierde bani la schimbul valutar. Dacă ai în plan o cheltuială în lei, dar schimbi sumele respective în euro, pentru ca apoi să revii la leu, vei fi afectat de diferențele de curs.

Mai ales atunci când vorbim despre un orizont mic de timp, s-ar putea să nu fie în avantajul tău. Dacă vorbim despre intervale medii și lungi, atunci totul ar putea fi diferit.

  1. Caută mereu un curs de schimb avantajos

Indiferent de decizia ta, dacă aceasta implică un schimb valutar, interesează-te de cele mai bune variante. Poți economisi sume importante doar din diferențele de curs ale băncilor sau caselor de timp valutar. Dacă vorbim despre sume mari sau economisite constant, diferențele pot fi importante.

  1. Informează-te și identifică părerile avizate

Educația financiară este unul dintre instrumentele care te vor ajuta mult în deciziile tale. Ideal este să poți identifica cele mai bune soluții chiar tu – sau să ții cont de păreri avizate în domeniu.

E mai puțin prudent să îți schimbi toate economiile peste noapte într-o altă monedă, doar pentru că vecinul sau prietenul tău a procedat așa.

Un portofoliu echilibrat, în care există, eventual, două sau trei monede în care ai încredere, ar putea fi o soluție de început.

Dincolo de moneda pe care o alegi pentru banii tăi, este important să înveți și despre instrumentele financiare în care îi poți păstra.

Începe prin a te interesa care sunt dobânzile cu care băncile bonifică diverse tipuri de depozite – în lei sau în euro. Depozitele la termen au, în general, cele mai avantajoase dobânzi.

Poți continua cu fondurile de investiții, care oferă, de cele mai multe ori, câștiguri mai mari decât dobânzile bancare. În funcție de profilul tău de risc, ai mai multe tipuri de fonduri de investiții din care poți alege. Mecanismul de funcționare al fondurilor este reglementat în mod precis, iar operațiunile şi activele fiecărui fond sunt certificate de banca depozitară a acestuia.

Pe măsură ce înveți mai multe, te poți orienta și către tipuri de investiții considerate mai riscante, așa cum sunt acțiunile cotate la bursă.

Începe însă cu un plan simplu de economisire, care să includă suma lunară economisită, moneda sau monedele în care vei economisi și modul în care vei plasa banii (în depozite bancare, fonduri de investiții, acțiuni, etc).

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.