5 idei utile să salvezi timp când vrei să gătești

Sursă foto: Shutterstock / Copyright by eldar nurkovic

Pentru persoanele active care se confruntă mereu cu un program încărcat, timpul dedicat gătitului poate fi limitat. Mai ales în contextul în care mesele în oraș au devenit tot mai rare, iar preparatele comandate frecvent online pot încărca bugetul lunar destul de mult, soluția optimă este de a pregăti zilnic masa acasă.

Dacă și tu te regăsești într-o astfel de situație și nu știi cum să-ți împarți timpul ca să poți să și gătești, există soluții care te pot ajuta să te miști mai eficient în bucătărie, astfel încât să te poți bucura de ceva mai gustos decât un sandviș preparat în grabă.

Planifică din timp ce vrei să mănânci

Un moment în care pierzi cu adevărat timp este atunci când nu știi ce vrei să mănânci sau ce să gătești. Planifică-ți acest lucru măcar de două ori pe săptămână. Nu vei avea nevoie de încă un Excel care să cuprindă mesele tale zilnice, ci de 15 minute în două seri în care să te gândești ce ai putea pregăti a doua zi sau în următoarele zile. În acest fel, îți va fi mai ușor și atunci când mergi la cumpărături, pentru că lista ta va cuprinde tot ce trebuie pentru următoarele 3-5 zile. 

Pregătește-ți toată ziua încă de la mic dejun

O altă cale prin care poți salva timp în bucătărie este ca dimineața, la mic dejun, să pregătești toate alimentele și ingredientele pe care ai de gând să le folosești în ziua respectivă. Dacă ai carne la congelator, poți să folosești foarte simplu un cuptor electric care îți va permite decongelarea în cele mai bune condiții. Mai mult, datorită funcțiilor sale, vei putea să pregătești, spre exemplu, și carne la rotisor, folosindu-te de timer și de faptul că poți regla temperatura. Până la ora prânzului toată mâncarea va fi aproape gata, iar tot ce trebuie să faci este să mai lași legumele zece minute la abur sau pe grătar.

Profită de congelator cât de des poți

Ca să scapi de timpul petrecut în bucătărie cu fiecare masă în parte, un truc foarte util este de a tăia legumele și carnea imediat după ce le-ai cumpărat din magazin și le-ai spălat. Pune-le în pungi alimentare ermetice și lasă-le la congelator. Tot ce trebuie să faci apoi este să le scoți de la rece, să le lași puțin să se încălzească, iar în nici 20 de minute te poți așeza la masă și vei avea timp la dispoziție și pentru o cafea înainte de a reintra în programul de muncă.

Lasă mereu curat în bucătărie

Un efort mic depus imediat după ce ai terminat de gătit și mâncat te va ajuta să scutești mai mult timp mai încolo. Întotdeauna îți va lua mai mult să faci curat a doua zi, decât să lași ordine în bucătărie imediat după ce ai servit masa. Un alt motiv pentru care acest sfat este foarte important este igiena. Nu vrei să îți pui preparatele pe un blat murdar, așa cum nu vrei să te trezești că din cauza resturilor de mâncare lăsate în mod repetat peste noapte în bucătărie vei avea invitați nepoftiți, precum gândacii de bucătărie, de care vei putea scăpa cu mare bătaie de cap după.

Ține mereu la îndemână o carte de rețete 

Pentru mai multă diversitate în bucătărie, cărțile cu rețete culinare reprezintă cea mai bună investiție. Sunt foarte utile, ușor de urmărit și extrem de intuitive, iar în plus îți vor oferi soluții rapide să gătești preparate noi în fiecare săptămână. Alege din ele ce îți place, fă-ți lista de cumpărături în funcție de ideile preferate pe care le găsești în ele și salvează timp.

Când ești mereu în contratimp sau ai alte lucruri mai importante de făcut, gătitul nu trebuie să fie un obstacol. Cu puțină organizare și atenție te poți bucura de preparate delicioase ca să îți dea mai departe energia pentru o zi întreagă.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright by eldar nurkovic

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.