5 coduri meteo portocalii și galbene de viscol, ninsori și vânt puternic. Lista județelor afectate

cod galben
Foto: qimono / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis 5 coduri meteo de vreme urâtă: 3 portocalii și 2 galbene.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 23 decembrie, ora 10 – 24 decembrie, ora 03

Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, viscol și ninsori moderate cantitativ la munte, ninsori viscolite în Maramureș și Transilvania

Vor fi intervale în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45…60 km/h. Pe parcursul zilei în Oltenia, Muntenia și Transilvania local vor fi rafale de 70…80 km/h, iar la munte vor fi viteze de 90…100 km/h.

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (20…30 l/mp), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. În Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă.

Notă: Pe arii restrânse, ninsori viscolite vor fi și în Moldova, Crișana și în Banat.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 23 decembrie, ora 10 – 24 decembrie, ora 03

Fenomene și zone vizate: viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali (în general la peste 1500 de metri)

În zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali (în general la peste 1500 de metri), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită.

Sursa: ANM

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 24 decembrie, ora 03 – 25 decembrie, ora 10

În intervalul menționat vântul va avea intensificări în sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar la munte, rafalele vor depăși 80…90 km/h.

În zonele montane și local în Transilvania pe parcursul zilei de duminică (24 decembrie) va ninge viscolit, iar noaptea se vor semnala precipitații mixte.

Notă: Intensificări ale vântului vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 24 decembrie, ora 03 – 24 decembrie, ora 20

Fenomene și zone vizate: viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali

În zona înaltă a Carpaților Meridionali (la peste 1500 de metri) va fi viscol puternic, vântul va avea viteze ce vor depăși 110…120 km/h, vizibilitatea foarte redusă și zăpada troienită.

Interval de valabilitate: 24 decembrie, ora 20 – 25 decembrie, ora 10

COD PORTOCALIU

Fenomene și zone vizate: viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Orientali

În zona înaltă a Carpaților Orientali (la peste 1500 de metri) va fi viscol puternic, vântul va avea viteze ce vor depăși 110…120 km/h, vizibilitatea foarte redusă și zăpada troienită.

Notă: Luni, 25 decembrie, vântul va continua să prezinte intensificări, local în nord-vest, centru, est și sud-est, precum și la munte.

Sursa: ANM

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza aceste mesaje.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.