5 boli anunțate de oboseala constantă. Când este cazul să mergi la medic

Oboseală. Sursă foto: Shutterstock/Copyright:PhotoMediaGroup

Dacă ești mereu pe fugă, muncești mult și abia apuci să te odihnești pe timpul nopții, este normal să te simți obosit și sleit de puteri, după un timp. Însă atunci când oboseala apare chiar și când ai un stil de viață echilibrat și nu dormi mai puțin de șase ore pe noapte, acest lucru poate anunța instalarea unei afecțiuni.

Există numeroase motive care pot declanșa oboseala cronică și nu toate sunt grave. Totuși, atunci când nu îți poți explica oboseala de care suferi zilnic, este bine să mergi la medic, pentru ca acesta să poată diagnostica din timp potențialele afecțiuni. Iată care sunt cele mai frecvente boli care numără printre simptome și oboseala constantă:

Diabetul

Foamea excesivă, setea constantă și oboseala cronică sunt cele mai frecvente simptome ale persoanelor care suferă, fără să știe, de diabet. Explicația este una simplă: organismul consumă mult mai multă energie pentru a procesa glucoza, fiind lipsit de insulina de care are nevoie, iar cum aceasta nu ajunge la celule în cantitate suficientă, diabeticii se simt obosiți mereu, li se face foame repede și ar bea apă încontinuu. Dacă citești acest articol util despre diabet vei afla care sunt celelalte simptome care ar trebui să te alarmeze, care sunt principalii factori de risc ai diabetului, dar și ce trebuie să faci dacă ți s-a pus acest diagnostic, pentru a-ți trăi viața cât mai normal cu putință.

Depresia latentă

Dacă te simți constant lipsit de putere, activitățile care îți făceau odată plăcere acum nu îți mai trezesc interesul și simți că orice lucru pe care îl faci necesită un efort prea mare, este posibil să suferi de o depresie latentă. Izolarea socială, senzația că fiecare zi este o rutină și lipsa plăcerii din hobby-uri sau pasiuni pe care le aveai înainte sunt alte semne ale acestui tip de depresie, care nu este altceva decât un precursor al depresiei, dacă nu este tratat la timp.

Pe de altă parte, te afli într-un cerc vicios, pentru că, la rândul său, sedentarismul poate avea drept consecință depresia. Senzația de inutilitate, de plictiseală și vina pe care o resimți atunci când nu te poți mobiliza să faci nimic nu fac altceva decât să îți alimenteze această stare negativă. Dacă suspectezi că te confrunți cu o depresie funcțională, cel mai bine este să apelezi la ajutorul unui psiholog, care te poate ajuta să depășești această perioadă grea din viața ta și să revii pe linia de plutire.

Anemia

Anemia este o afecțiune extrem de des întâlnită, care afectează doar în SUA peste 3 milioane de oameni. Anemia apare atunci când în sânge nu se găsesc suficiente celule roșii și poate fi o cauză a deficienței de fier, acid folic sau vitamina B12 din organism. Persoanele care suferă de anemie se simt constant obosite, se enervează des și adeseori din nimic, au stări de amețeală sau de leșin și pot avea adeseori senzația de frig. Anemia nu este o afecțiune gravă și se rezolvă, de regulă, prin administrarea unor suplimente cu vitaminele sau mineralele care îi lipsesc organismului. Pentru diagnostic, medicul îți va cere să efectuezi un set complet de analize și, pe lângă tratament, îți poate recomanda inclusiv să faci câteva schimbări în alimentație și să consumi mai multe alimente bogate în fier, precum spanac, broccoli sau carne roșie.

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă poate fi o altă cauză a oboselii excesive. Pentru că uzura articulațiilor poate duce, în timp, la probleme mult mai grave, un tratament timpuriu și agresiv asupra acestei boli este cea mai bună soluție împotriva acestui tip de artrită. Boala apare, de regulă, însoțită și de alte simptome precum durerile articulare, senzația de rigiditate în articulații, în special dimineața sau după un repaus mai lung, și senzația de inflamare la nivelul articulațiilor.

Bolile cardiace

Dacă ți se întâmplă să te simți epuizat după o activitate care înainte nu îți punea probleme, de exemplu să urci câteva etaje pe scări, și nu s-a schimbat nimic în stilul tău de viață, este bine să consulți un medic cardiolog, pentru a exclude posibilitatea unei afecțiuni cardiace.

Bolile de inimă sunt principala cauză a mortalității în rândul femeilor, însă afectează într-o mare măsură și bărbații. La fel ca în cazul oricărei afecțiuni, cu cât boala este diagnosticată mai rapid, cu atât tratamentul are șanse mai mari să dea rezultate și scade pericolul asupra vieții tale. Lăsată netratată sau diagnosticată târziu, o astfel de afecțiune uzează mușchiul cardiac, iar simptomele se înrăutățesc.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:PhotoMediaGroup

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.