4 lucruri de luat considerare atunci cand vrei să te muți la casă

Locuitul la casă are o mulțime de avantaje față de traiul la bloc: libertatea pe care ți-o oferă curtea casei, lipsa vecinilor și a zgomotului de bormașină, bucuria unui spațiu generos și mai încăpător, dar și multe altele. Cu toate astea, există și o serie de dezavantaje pe care trebuie să le iei în seamă dacă vrei să faci pasul spre o viață în propria casă.

Iată o listă scurtă cu doar 4 dintre cele mai arzătoare probleme la care să te gândești neaparat dacă vrei să te muți la casă.

1. Instalațiile de încălzire, electricitate, apă și canalizare

În această categorie am cuprins probabil cele mai importante probleme de care trebuie să te ingrijești înainte de a te muta la casă. Instalațiile de încălzire din ziua de azi oferă o mulțime de opțiuni: fie că vorbim de o centrală pe lemne sau una pe gaz, încălzire cu convectoare sau alte soluții, trebuie calculat dinainte la ce costuri se ridică pe timpul sezonului rece pentru a planifica bugetul.

Racordarea la electricitate, apă și canalizare e esențială, însă uneori poate fi destul de dificilă tocmai pentru că unele case sunt locuite în zone mai puțin populate sau în care rețelele publice încă nu au ajuns. Pentru a te asigura că iți protejezi electrocasnicele din casă, iți recomandăm chiar achiziționarea unui stabilizator de tensiune care poate stabiliza tensiunea și este dotat chiar și cu o baterie internă, foarte utilă în cazul penelor de curent.

2. Drumurile de acces

Dacă vorbim despre o casă mai retrasă, construită într-o zonă mai puțin populată, aveți grijă că drumurile de acces să fie cât mai bune. Pe timp de iarnă, în cazul unor căderi abundente de zăpadă, ultimul lucru pe care l-ai vrea ar fi să rămâi izolat de civilizație și fără ajutor în caz de nevoie.

3. Izolarea termică și acoperișul

Costurile cu încălzirea pot fi scăzute dramatic dacă locuința este izolată termic corespunzător. Tehnologiile din ziua de astăzi protejează foarte bine împotriva pierderilor de căldură, iar o izolație bună menține temperatura ridicată pe termen mai lung.

O altă zonă prin care casa poate să piardă căldura este acoperișul. Inspectați cu mare atenție acoperișul casei înainte de a face o achiziție. Investiți în renovarea lui dacă este cazul, este ultimul lucru la care ați vrea să vă zgârciți.

4. Întreținerea

Nu în ultimul rând, trebuie să realizați și consumul de energie dar și financiar cu întreținerea casei, dacă alegeți să vă mutați. O casă presupune de cele mai multe ori un interior mai mare decât al unui apartament, astfel și mai multe încăperi de întreținut și curățat.

Pe lângă interior, curtea necesită și ea o îngrijire minimă care presupune destul efort. Desigur, dacă sunteți iubitor de natură și muncă în aer liber, acest lucru poate să nu fie deloc o corvoadă, ci din contră o plăcere și o cale de scăpare de cotidian.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.