3 lucruri la care trebuie să fii atent atunci când pleci într-o drumeție pe munte

Cum vremea de afară este tot mai caldă, condițiile meteo devin favorabile pentru o drumeție cu familia și prietenii pe munte. Pe lângă planificarea drumeției care trebuie făcută cu câteva săptămâni înainte, trebuie să știi că înainte de toate, siguranța ta și a celor din jur este cea mai importantă. Pentru a evita evenimentele neplăcute, asigură-te că acorzi atenție și celor mai mici detalii atunci când planifici o drumeție. Iată câteva dintre lucrurile care nu trebuie să îți scape din vedere:

1.    Planificarea din timp

Cum starea vremii este un aspect foarte important la care trebuie să fii atent atunci când îți dorești să mergi într-o drumeție, este indicat să faci planificările din timp, în funcție de prognoza meteo. Nu uita însă și de alegerea cu atenție a traseului montan pe care îți dorești să îl parcurgi. Este indicat să alegi un traseu deja cunoscut sau unul despre care ai suficiente informații, astfel încât să nu fii luat prin surprindere de dificultatea sa.

Totodată, cu o seară înainte asigură-te că te odihnești suficient de mult, pentru a avea energie pe tot parcursul zilei următoare. Nu consuma mâncăruri grase sau băuturi carbogazoase care să îți forțeze stomacul. Orientează-te spre salate și sucuri naturale pentru a te asigura că nu ai parte de nicio surpriză neplăcută în drumeția ta pe munte.

2.    Îmbrăcămintea adecvată pentru drumeție

Atunci când îți alegi hainele pentru drumeție nu uita că vremea poate fi capricioasă și se poate schimba de la o oră la alta. Astfel, chiar dacă prognoza meteo pare favorabilă pentru perioada pe care ai ales-o să mergi în drumeție, trebuie să ții cont de capriciile sale atunci când îți alegi îmbrăcămintea.

În magazinele de specialitate găsești haine din materiale speciale pentru astfel de activități în aer liber, iar printre cele mai populare și calitative branduri se numără Columbia, Quincy și Kilimanjaro.

Poți opta pentru o geacă și pantaloni cu membrană poroasă, iar în ceea ce privește încălțămintea, este foarte important ca aceasta să aibă talpă antiderapantă.

3.    Un rucsac încăpător

Pentru o drumeție pe munte care durează între 5 și 8 ore, este suficient un rucsac de aproximativ 20 de litri. Este indicat ca acesta să aibă un cadru de aluminiu care îți va menține spatele într-o poziție dreaptă pe tot parcursul drumeției.

Un rucsac bine pregătit pentru drumeție trebuie să conțină o trusă de prim ajutor în care să ai plasturi, bandaje elastice, folie de supraviețuire și chiar câteva pastile care pot atenua posibile dureri.

De asemenea, nu trebuie să îți lipsească harta, telefonul și un acumulator de rezervă. Înainte de a pleca în drumeție, descarcă-ți aplicația Salvamont, care îți poate detecta locația și care poate fi un real ajutor într-o drumeție pe munte.

Un pachețel cu mâncare este de asemenea esențial atunci când pleci într-o drumeție și trebuie să conțină cel puțin un baton energizant și o sticlă de apă. În funcție de durata traseului pe care îl alegi, pachetul poate să fie și mai consistent, astfel încât să îți acopere toate nevoile pe care le poți avea în acel interval de timp.

Planificarea cu câteva săptămâni înainte a drumeției te ajută să îți acorzi suficient timp de pregătire, astfel încât să te asiguri că nu uiți nici un aspect important. Pentru că siguranța ta este cea mai importantă, nu uita să te îmbraci adecvat condițiilor meteo care pot fi schimbătoare de la o oră la alta. De asemenea, nu uita de rucsac. Acesta trebuie să fie cât mai încăpător pentru toate cele necesare și trebuie să fie confecționat din materiale rezistente care să mențină în siguranță toate proviziile tale.

Sursa foto: freepik.com