3 domenii în care românii au făcut istorie: personalități marcante care ne inspiră și astăzi

Foto: Shutterstock

Dacă despre italieni se spune că sunt cei mai buni marochineri din lume, despre francezi că domină lumea gastronomiei și despre evrei că sunt de neîntrecut cu finanțele, există câteva domenii în care românii au excelat și s-au făcut remarcați de-a lungul timpului.

Iată câteva personalități marcante care îi inspiră pe tineri și în ziua de azi în privința alegerii carierei:

Gerontologie – Ana Aslan

Una dintre cele mai impresionante femei din România, ale cărei descoperiri sunt folosite și astăzi pentru estomparea semnelor îmbătrânirii, Ana Aslan a studiat o ramură a biologiei care vizează problemele biologice, psihologice, sociale și economice ale persoanelor în vârstă.

Invenția produselor Gerovital în 1952 a făcut-o pe Ana Aslan cunoscută în întreaga lume, personalități precum John F. Kennedy sau Marlene Dietrich folosind această gamă anti-îmbătrânire. 30 de ani mai târziu, Aslan a lansat, alături de farmacista Elena Polovrăgeanu, o nouă gamă pe care mii de oameni o folosesc și astăzi: Aslavital. De asemenea, este responsabilă de înființarea primului Institut de Geriatrie, care a adus milioane de dolari la bugetul statului înainte de 1989.

Medicină – Nicolae Paulescu

Deși o figură controversată prin prisma viziunii politice antisemite și a susținerii partidelor de extremă dreaptă, meritele lui Nicolae Paulescu în medicină sunt incontestabile.

Savantul a descoperit substanța cunoscută azi drept insulină, care poate regla temporar nivelul glicemiei din sânge. A numit-o inițial pancreină atunci când a descoperit-o, în 1916 și nu și-a brevetat invenția din cauză că s-a alăturat forțelor armate în Primul Război Mondial. Substanța a fost brevetată în 1921 de o echipă de medici canadieni, însă aceștia au recunoscut că știau despre descoperirea lui Paulescu.

În continuare, medicina reprezintă unul dintre domeniile în care se fac descoperiri importante în mod constant. De altfel, pentru cei care aleg să profeseze în acest domeniu, e de reținut faptul că grila de salarizare este într-o continuă evoluție, salariul medicilor în 2018 variind între 5.700 lei brut pentru rezidenții din anul I și 12.500 lei brut pentru un medic primar.

Sport – Nadia Comăneci, Simona Halep, Gheorghe Hagi

Și în lumea sportului s-au făcut remarcați mai mulți români, în diferite nișe de activitate. Dacă Nadia Comăneci a marcat lumea gimnasticii cu performanțele ei medaliate cu aur, argint și bronz la Jocurile Olimpice și a rămas în istorie ca prima gimnastă care a primit nota maximă la o astfel de competiție.

La rândul său, Gheorghe Hagi a devenit cunoscut în lumea fotbalului drept cel mai bun mijlocaș ofensiv pe care l-a avut Naționala României vreodată. I se mai spune și ”Regele” sau ”Maradonna din Carpați” și a inspirat o mulțime de tinere talente să își urmeze chemarea fotbalistică, înființând și Academia Hagi, în sprijinul lor.

Și Simona Halep inspiră tinerii pasionați de sport prin performanțele obținute de-a lungul timpului în tenis. Românca născută în Constanța în 1991 este ”numărul 1 mondial” și totodată câștigătoarea din acest an la Roland Garros, fiind un exemplu de perseverență și performanță pentru copiii și tinerii pasionați de sportul alb.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.