3 complicații ale unei hernii de disc netratate

Sursa foto: Freepik

Coloana vertebrală este formată din zeci de vertebre, separate de discuri intervertebrale ce acționează ca amortizoare. Aceste discuri sunt compuse dintr-un inel fibros și un nucleu pulpos, o substanță gelatinoasă care absoarbe șocurile și distribuie presiunea între vertebre.

Când, din diverse cauze, discurile încep să se deterioreze, inelul fibros se poate fisura, ceea ce va permite nucleului pulpos să se reverse în canalul spinal, unde va comprima rădăcinile nervoase.

Această afecțiune poartă denumirea de hernie de disc și reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale durerilor de spate și de gât. În majoritatea cazurilor, simptomele se vor ameliora după câteva zile sau săptămâni.[3] Totuși, există riscul ca hernia de disc netratată să ducă la apariția anumitor complicații. Care sunt câteva dintre acestea vei descoperi în rândurile de mai jos.

1. Stenoza spinală

Stenoza spinală este o afecțiune caracterizată prin îngustarea canalului spinal, care conține rădăcinile nervoase și măduva spinării. Această îngustare apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui sau a gâtului și poate pune presiune asupra măduvei spinării sau a nervilor care se ramifică din zonele îngustate, ceea ce poate provoca dureri severe de picioare sau în partea inferioară a spatelui, în special în timpul mersului. În unele cazuri, durerea de picioare este atât de severă încât și chiar și mersul pe distanțe scurte poate deveni insuportabil.

De obicei, stenoza spinală este cauzată de osteoartrită, dar, în unele cazuri, poate apărea și ca o complicație a herniei de disc. Deși nu se poate vindeca, simptomele se pot ameliora cu ajutorul exercițiilor fizice sau medicamentelor. Uneori, sunt necesare și intervenții chirurgicale.[4]

2. Radiculopatia cervicală

O altă posibilă complicație a herniei de disc este reprezentată de radiculopatia cervicală, care apare atunci când un nerv din zona gâtului este comprimat sau iritat. Acest lucru provoacă durere care radiază în umăr și/sau braț, dar și slăbiciune musculară și amorțeală. Durerea este descrisă adesea ca ascuțită sau ca o senzație de arsură și anumite mișcări ale gâtului o pot intensifica. 

Majoritatea persoanelor cu radiculopatie cervicală nu au nevoie de tratament. În unele cazuri, simptomele nu se ameliorează și este necesar să se intervină pentru tratarea sa. Opțiunile de tratament includ atât medicamente sau terapie fizică, cât și proceduri precum discectomia.[2]

3. Sindromul de coadă de cal (cauda equina) 

În cazuri rare și severe, o hernie de disc netratată poate cauza sindromul de coadă de cal, o afecțiune rară, care afectează mănunchiul de rădăcini nervoase (cauda equina) localizat la capătul inferior (lombar) al măduvei spinării. Aceste rădăcini nervoase trimit și primesc mesaje către și de la membrele inferioare și organele pelvine.

Sindromul de coadă de cal este considerat o urgență chirurgicală. Dacă nu se intervine imediat pentru eliminarea presiunii, pot apărea consecințe grave: paralizie permanentă, afectarea controlului vezicii urinare și/sau intestinului, disfuncții sexuale și alte probleme. Chiar și cu tratament imediat, există riscul ca persoana afectată să nu se recupereze complet. Totuși, prognosticul este mai bun dacă se intervine la timp.[1]

Hernia de disc poate afecta orice parte a coloanei vertebrale, deși apare mai des în zona lombară sau cea cervicală. Poate provoca simptome precum durere, amorțeală sau slăbiciune ori poate fi complet asimptomatică. Chiar și atunci când apar simptome, acestea se pot ameliora în timp. În majoritatea cazurilor, este suficient tratamentul conservator și doar rareori este nevoie de operații. Totuși, netratată, poate duce la apariția unor complicații[3] cum sunt și cele menționate mai sus. Nu ezita să consulți un specialist dacă ai motive să suspectezi că ai putea suferi de hernie de disc sau, pur și simplu, vrei să te asiguri că nu există nicio problemă la nivelul coloanei vertebrale.

Bibliografie: 

  1. „Cauda Equina Syndrome”, American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2020, orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/cauda-equina-syndrome. Accessed 20 Apr. 2023.
  2. „Cervical Radiculopathy (Pinched Nerve)”, American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2020, orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/cervical-radiculopathy-pinched-nerve/. Accessed 20 Apr. 2023.
  3. „Herniated Disc – Symptoms, Causes, Prevention and Treatments”, American Association of Neurological Surgeons, 2023, www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc. Accessed 20 Apr. 2023.
  4. „Spinal Stenosis”, American College of Rheumatology, 2021, rheumatology.org/patients/spinal-stenosis. Accessed 20 Apr. 2023.