2 tineri au fost recuperați de pe munte înghețați. „Am văzut multe, dar să te aventurezi în colanți și cu glezna goală…”

munte durău ceahlău
Foto: Raul Papalicef (Facebook)

Doi tineri care urcaseră pe munte în pantaloni subțiri, având gleznele goale, au fost salvați de angajații Salvamont Neamț. În această perioadă, la munte încă este zăpadă.

Incidentul, care s-a petrecut în seara zilei de sâmbătă, a fost relatat de Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț, pe pagina sa de Facebook.

Tinerii urcaseră din stațiunea Durău spre Vârful Toaca, din masivul Ceahlău. Ei au ajuns în zona vârfului epuizați, uzi și înghețați. Când și-au dat seama că nu mai sunt în stare să coboare au sunat la Salvamont.

La telefon, cei 2 au fost îndrumați în zona Vârfului Lespezi și a Cabanei Dochia, unde au și fost găsiți.

„Uzi, înghețați, ținându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură. Cât privește echipamentul cu care voiau să supraviețuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta într-adevăr ne-a șocat. Am văzut multe într-o viață petrecută în sfera operațiunilor de salvare dar să te aventurezi în imperiul ghețurilor în colanți și cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că și-ar putea închipui.

Au plecat din Durău pe la prânz trecând prin fața bazei salvamont fără să se informeze. (…) Au urcat în 7 ore, șapte ore de chin, șapte ore care îi apropiau cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înțeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște”, a relatat Papalicef.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.