11 persoane au fost arestate pentru implicarea în jocuri de noroc în Malaezia

Kuala Lumpur, Malaezia. Sursa foto: pixabay.com

Poliția din Kuala Lumpur a efectuat un raid într-un apartament din Jalan Tun Razak în urma deținerii de informații conform cărora în locuința respectivă ar fi funcționat un call center pentru jocuri de noroc online ilegale.

Unsprezece persoane au fost arestate, iar poliția a confiscat 17 laptopuri, 100 de telefoane mobile și alte echipamente folosite pentru activități de pariuri.

Conform Departamentului de Investigații Criminale din Kuala Lumpur, centrul respectiv funcționa de două luni și aducea câștiguri de aproximativ 20,000 MYR (4858 dolari americani) pe zi.

Acum o săptămână, Comisia pentru Comunicații și Multimedia din Malaezia a luat acțiune împotriva unui videoclip viral care promova o platformă de jocuri de noroc online despre care se spunea că este bazată în afara Malaeziei. Trei oameni au fost arestați pentru promovarea jocurilor de noroc.

„Poliția a sfătuit publicul să nu distribuie videoclipul respectiv. Aceste fapte nu doar că sunt ilegale, dar pot cauza îngrijorare la nivel public,” a declarat șeful poliției din districtul Dang Wangi, Mohamad Zainal Abdullah.

Jocurile de noroc ilegale sunt o problemă constantă în Malaezia. La începutul acestui an, poliția a vizitat un alt centru de apeluri de jocuri de noroc online, arestând cinci persoane.

Poliția a confiscat patru telefoane mobile, șase monitoare de computer, trei unități centrale de procesare, un card de acces și două modemuri. „Verificările noastre au arătat că unitatea a fost utilizată ca loc de desfășurare a activităților de jocuri de noroc online pentru clienții din Coreea”, a declarat poliția.

Centrul respectiv a folosit serviciul de mesagerie instant Telegram pentru a-și desfășura operațiunile. Poliția a reamintit publicului să nu se implice în activități similare, deoarece sunt împotriva codului penal al țării.

De ce jocurile de noroc sunt ilegale în Malaezia

Malaezia este o țară din Asia de Sud-Est cu o populație de aproximativ 32.37 de milioane de locuitori. Malaezia și-a câștigat independența de Imperiul Britanic în 1963. Islamul este religia predominantă, peste 60% din populație declarandu-se adepți ai acestui cult.

Jocurile de noroc sunt interzise sub legea islamică Sharia, iar majoritatea musulmanilor nu practică jocuri de noroc. Pe de altă parte, în Malaezia sunt prezente și alte etnii și religii. Locuitorii de origine chineză sau indiană joacă jocuri de noroc, de cele mai multe ori alegând jocuri care sunt legale.

Jocurile de noroc nu sunt complet interzise în această țară, dar sunt restricționate foarte dur. Există un singur cazinou fizic legal în Malaezia, care este deschis nonstop. Cazinoul respectiv nu primește musulmani și nici persoane cu vârsta sub 21 de ani.

Jocurile de noroc online, pe de altă parte, sunt interzise, deși se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Nu este cu totul clar statutul legal al jocurilor de noroc online, deoarece legile privind aceste practici au fost scrise cu zeci de ani în urmă și nu puteau face referire la pariuri online.

În cea mai mare parte, pariurile online sunt trecute cu vederea și oarecum tolerate, dar implicarea în aceste activități vine cu un risc considerabil. Celor care călătoresc în Malaezia li se recomandă să se abțină pe perioada șederii de la accesarea site-urilor de jocuri de noroc precum Unibet.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.