10 tehnici si metode de recuperare dupa un accident vascular cerebral 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/antrenament-minge-pilates-fitness-1931107/

Daca o persoana draga a suferit un accident vascular cerebral cu efecte grave, trebuie sa stii ca exista metode eficiente de recuperare fizica si psiho-afectiva. Desi recuperarea mobilitatii poate trezi sentimente de frustrare, pacientul trebuie sa se inarmeze cu rabdare, perseverenta si motivatie, iar rezultatele vor fi satisfacatoare. Iata cateva metode si tehnici de recuperare pentru ingrijirea medicala dupa AVC.

1. Exercitiile fizice de recuperare

Fizioterapia este o metoda foarte utila de recuperare fizica dupa un accident vascular cerebral. Acest lucru este posibil datorita procesului de neuroplasticitate, care reconecteaza celulele nervoase, pentru a redirectiona functiile neuronilor afectati catre zonele sanatoase din creier. Prin acest mecanism, creierul se reface si isi reia abilitatile (mersul, miscarea bratului). 

Apogeul neuroplasticitatii este imediat dupa accidentul vascular cerebral. De aceea, recuperarea fizica trebuie inceputa inca din prima zi de dupa accident. Mai mult decat atat, neuroplasticitatea are efecte atunci cand metodele de activare a acesteia sunt repetate zilnic. Repetarea zilnica convinge organismul ca este nevoie de functia respectiva.

Exercitiile fizice pot fi dirijate de catre un fizioterapeut sau pot fi efectuate acasa. Exista multe tipuri de activitati fizice, pentru fiecare portiune a corpului. Daca exercitiile sunt efectuate acasa fara indrumare, se recomanda folosirea unor tutoriale de incredere. 

2. Terapia cu oglinzi

Terapia cu oglinzi poate fi solutia pentru recuperarea functiei unui membru. Aceasta tehnica presupune utilizarea unei oglinzi de masa. Oglinda se plaseaza paralel cu membrul sanatos. Se vor efectua miscari ale acestuia in oglinda, astfel incat sa se poata vedea miscarea membrului si in partea opusa. In acest mod, creierul este „pacalit” ca iti poti misca membrul paralizat. Cum este posibil acest lucru? Asa numitii neuroni-oglinda sunt raspunzatori de acest mecanism.

Neuronii motori reprezinta celule nervoase care initiaza miscarea, prin transmiterea informatiei de la creier spre membre. In ceea ce priveste neuronii-oglinda, prin vizualizarea miscarii membrului opus in oglinda, acestia primesc feedback-ul necesar pentru initierea procesului de neuroplasticitate. 

3. Terapia prin muzica (meloterapia)

Terapia prin muzica este utila pentru imbunatatirea functiei cognitive, atentiei, starii afective, timpilor de reactie, ritmului si vorbirii. Stimularea creierului cu ajutorul muzicii produce, de asemenea, procesul de neuroplasticitate. 

Prin meloterapie, chiar si vorbirea ar putea fi imbunatatita. O leziune care are loc emisfera cerebrala stanga afecteaza vorbirea. Insa actiunea de a canta este modulata de partea dreapta a creierului. Pacientul este invatat sa cante ceea ce vrea sa transmita, iar ulterior si functia vorbirii va fi preluata de partea dreapta a creierului. Meloterapia trebuie sa fie efectuata de catre specialisti, dupa un program personalizat, in functie de nevoile pacientului.

4. Terapia de miscare indusa de constrangere

Terapia de miscare indusa prin constrangere consta in fortarea membrului nefunctional sa functioneze, prin efectuarea de exercitii frecvente. Exista anumite tipuri de exercitii speciale pentru aceasta terapie. De asemenea, pacientul poate incerca sa joace carti, sa dea paginile unei carti sau sa deseneze, sa scrie, utilizand mana afectata.

5. Terapia prin dans (terapia prin miscare)

Terapia prin dans se utilizeaza pentru recuperarea fizica, psihica si emotionala a pacientului. Astfel, terapia prin dans poate ajuta la evitarea tulburarilor de comportament si personalitate induse de accidentul vascular cerebral.

6. Recuperarea neuromotorie asistata de roboti

Acest tip de reabilitare se poate efectua in clinici speciale si utilizeaza aparate de ultima generatie, pentru a ajuta pacientul sa realizeaze exercitiile de recuperare.

7. Stimulare magnetica transcraniana

Stimularea magnetica transcraniana presupune atasarea unor senzori de scalp, care transmit curenti ce stimuleaza activitatea neuronilor. Aceasta terapie ajuta pacientii sa mearga din nou independent. Procedura se efectueaza doar in clinici speciale.

8. Stil de viata sanatos

Stilul de viata sustine tratamentul si terapiile de recuperare post AVC. Pentru rezultate optime este nevoie de un stil de viata sanatos, care presupune:

  • Evitarea consumului de alcool, substantelor interzise si fumatului
  • Odihna suficienta
  • Alimentatie echilibrata si variata (consum ridicat de fructe si legume, de cereale integrale, fructe si seminte oleaginoase, uleiuri extravirgine crude, peste gras, carne slaba)
  • Hidratare optima
  • Reducerea stresului.

9. Viata sociala activa

Este important ca pacientul sa pastreze legatura cu familia si prietenii si sa ia parte la activitati sociale. Acest lucru ajuta la imbunatatirea si stabilizarea starii psiho-afective. 

10. Psihoterapie 

In cazul unei depresii, un psihoterapeut ar putea ajuta pacientul sa treaca mai usor peste aceasta etapa dificila. Terapia de grup sau grupurile de suport, unde acesta va cunoaste persoane cu aceleasi probleme de sanatate, pot fi, de asemenea, de mare ajutor.

Asadar, exista multe metode de recuperare fizica si cognitiva dupa un accident cerebral, insa acestea necesita perseverenta, rabdare si sustinere din partea celor dragi.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.