10 remedii pentru durerile de cap

Sursa foto: Shutterstock.com

Cefaleea sau durerea de cap este o problemă des întâlnită. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, în funcție de zona afectată, intensitate și durată. De asemenea, poate fi ocazională, cronică sau recurentă. 

Durerile de cap apar adesea din cauza unor factori legați de stilul de viață, cum ar fi stresul, deshidratarea, lipsa odihnei sau alimentația insuficientă. Deși medicamentele analgezice pot calma cefaleea, este bine să încerci remedii naturale prima dată.

Descoperă ce remedii poți încerca pentru durerile de cap!

1. Bea apă

Studiile au arătat că deshidratarea este cea mai comună cauză a durerilor de cap. De asemenea, creșterea consumului de apă se asociază cu reducerea frecvenței, duratei și severității durerilor de cap. Bea minim 6-8 pahare de apă și consumă alimente bogate în apă, cum ar fi legume, fructe, supe (1)! 

2. Încearcă un supliment cu magneziu

Magneziul este un mineral implicat în transmiterea semnalelor nervoase. Se pare că deficitul de magneziu este mai frecvent întâlnit la persoanele care se confruntă cu migrene. De asemenea, suplimentarea magneziului poate ajuta la reducerea acestora (1). Găsești suplimente alimentare cu magneziu chiar și într-o farmacie online

În orice caz, niciun supliment alimentar nu înlocuiește o dietă echilibrată. O alimentație variată îți poate asigura necesarul zilnic de magneziu.

3. Aplică o compresă rece sau caldă

O compresă rece poate calma durerile de cap, în special migrenele, prin reducerea inflamației, constricția vaselor de sânge și încetinirea transmisiei nervoase. Înfășoară o pungă cu gheață într-un material textil și aplic-o pe gât și tâmple timp de 15 minute (1, 2).  

Pentru anumite tipuri de cefalee, cum ar fi cea tensională, poate funcționa mai bine o compresă caldă aplicată pe gât sau ceafă (2).  

4. Odihnește-te

Insomnia, lipsa odihnei sau calitatea scăzută a somnului se asociază cu apariția durerilor de cap, dar și cu alte probleme de sănătate. Este important să dormi 7-9 ore pe noapte, pentru a te odihni suficient (1). 

5. Încearcă aromaterapia

Uleiurile esențiale de mentă, eucalipt și lavandă s-au dovedit a fi utile în ameliorarea durerilor de cap. Poți utiliza un difuzor de aromaterapie pentru a inhala aceste uleiuri volatile. O altă variantă este să diluezi câteva picături de ulei esențial în ulei vegetal (de cocos, măsline) și să îți masezi tâmplele (1). 

6. Fă yoga

Yoga este o formă de meditație care îmbunătățește flexibilitatea corpului și ajută la reducerea stresului cotidian (1). De asemenea, și alte tipuri de meditație te pot ajuta (cum ar fi relaxarea musculară progresivă), dacă stresul este cauza durerilor tale de cap (2). 

7. Masează-ți capul și gâtul

Masează-ți tâmplele, fruntea și gâtul timp de câteva minute, prin mișcări blânde, circulare! Acest lucru poate ajuta la ameliorarea cefaleei de tip tensional (2). 

8. Fă mișcare

Fă minim 30 de minute de mișcare în fiecare zi! Studiile au demonstrat că exercițiul fizic reduce intensitatea, durata și frecvența durerilor de cap. O modalitate simplă de a crește nivelul de activitate fizică este să faci mai mulți pași zilnic, optând mai des pentru mersul pe jos (1). 

9. Bea puțină cafea

Cafeina induce starea de alertă, are efect vasoconstrictor și îmbunătățește dispoziția. Toate acestea pot ajuta la reducerea durerilor de cap. Poți bea o ceașcă de cafea, ceai verde sau negru. Totuși, nu consuma aceste băuturi în exces! Durerea de cap poate apărea în cazul consumatorilor de cafea care se opresc brusc din a consuma cafeină (1, 2). 

10. Ia în considerare produsele naturiste

Datorită efectelor antiinflamatorii, anumite plante pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap, cum ar fi ghimbirul, captalanul, mușețelul și turmericul (1). Unele se găsesc sub formă de suplimente alimentare, altele sub formă de ceai. 

Prin urmare, poți încerca numeroase remedii naturale pentru durerile de cap înainte de a utiliza medicamente. De asemenea, este important să menții un stil de viață echilibrat. 

Referințe:

  1. Kubala, Jillian. “18 Remedies to Get Rid of Headaches Naturally.” Healthline, Healthline Media, 3 Oct. 2022, www.healthline.com/nutrition/headache-remedies. Accessed 11 Feb. 2023.
  2. ‌“Tips to Get Rid of a Headache.” WebMD, WebMD, 29 Dec. 2015, www.webmd.com/migraines-headaches/5-ways-to-get-rid-of-headache. Accessed 11 Feb. 2023.