10.000 de pacienți, tratați cu vaccinul pentru cancer. Primesc un vaccin personalizat

vaccin
Foto: geralt / pixabay.com

10.000 de pacienți bolnavi de cancer ar putea fi tratați cu un nou vaccin creat de BioNTech, compania germană care, împreună cu Pfizer, a dezvoltat primul vaccin cu ARN mesager împotriva COVID.

Guvernul Marii Britanii a semnat un acord cu dezvoltatorul de vaccin COVID BioNTech pentru a trata până la 10.000 de pacienți cu cancer cu un nou vaccin până în 2030, relatează Euronews.

Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit va începe testele clinice la sfârșitul acestui an.

În timp ce gigantul farmaceutic german a început deja să testeze vaccinuri personalizate împotriva cancerului în Marea Britanie, se așteaptă ca majoritatea pacienților să fie înrolați în studiu începând cu anul 2026.

„Sperăm să găsim o modalitate de a vaccina oamenii împotriva propriilor cancere și de a le îmbunătăți șansele de supraviețuire”, a declarat Amanda Pritchard, directorul executiv al NHS, într-o declarație guvernamentală.

Spre deosebire de vaccinurile profilactice, care sunt preventive și administrate persoanelor sănătoase, vaccinurile personalizate împotriva cancerului sunt „terapeutice”, adică sunt administrate pacienților bolnavi.

Acestea sunt imunoterapii bazate pe ARNm, ceea ce înseamnă că activează sistemul imunitar al pacientului pentru a recunoaște și elimina celulele canceroase.

Vaccinurile personalizate împotriva cancerului pot fi personalizate pentru o persoană și cancerul acestuia, pe baza secvenței genomice a probei tumorale a pacientului.

Dacă sunt dezvoltate cu succes, vaccinurile ar putea deveni parte a îngrijirii standard pentru pacienții cu cancer în stadiu incipient și în stadiu avansat.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.