Un doctor critică dur Guvernul: „Au ras tot ce se putea rade! Cu sabia de samurai!”

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Șeful Secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Județean Brașov, medicul Dan Grigorescu, vorbește despre o „mare brambureală” în sistemul sanitar și spune despre Legea salarizării unitare că este „mai plină de găuri decât un șvaițer original”.

„La început au pus de-o lege nou-nouţă, după cum «a vrut muşchii lor». O lege pentru toţi bugetarii, deci şi pentru cei din sănătate. «Este minunată, perfectă chiar!»- o (şi se) lăudau ei completând zilnic flip-chart-urile din studiourile televiziunilor de casă, ca reacţie la criticile unora care vedeau că Legea 153 a salarizării unitare e mai plină de găuri decât un şvaiţer original. «Sunt bani!» a devenit imediat mai apoi leit-motivul fiecărei ieşiri publice a guvernanţilor. Nu minţeau. Erau. «Decât» că nu suficienţi! Aoleu!

Dar cum aşa? Simplu! Pentru că atunci când au aprobat salariile de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali (acelea din 2022 date cu patru ani înainte) au omis să înţeleagă că, dacă li se vor aplica sporurile specifice fiecărui loc de muncă, veniturile nete se duceau mai sus decât doreau ei”, scrie medicul pe Facebook.

Acesta mai spune că, în disperare de cauză, „artizanii din umbră” ai legii au imaginat o găselniţă: plantarea unei „strâmtori” în calea veniturilor promise.

„O adevărată «Scilla şi Caribda financiară», cu rol de strivire a câştigurilor nete, obţinută prin tăierea sumelor necesare plăţii sporurilor la maxim 30% din suma totală a salariilor din bugetul de cheltuieli salariale ale ordonatorilor superiori de credite ale spitalelor, fie că erau ministere sau autorităţi publice locale. Asta deşi se ştia că pe plan naţional, în medie, acest procent era de peste 45%!

Altfel spus, s-a decis o reducere cu o treime a acestor sume (15% din 45%)! Dar care reducere nu se aplica doar celor cu salarii mărite (medici şi asistenţi medicali – la care s-au adăugat, pe şest, şi şoferii de la Ambulanţă), ci şi tuturor celorlalte categorii profesionale din domeniul sănătăţii publice (vreo 12 la număr), care urmau „să piardă la salariu”, adică să li se micşoreze venitul net o dată cu luna martie 2018. Tocmai prin micşorarea în medie cu o treime a sporurilor!”, mai spune medicul.

Acesta afirmă că au fost vizate nu doar sporurile specifice aferente specialităţilor de mare anduranţă (de ATI, de boli infecţioase, de psihiatrie, de arsuri, de anatomie patologică, etc), ci şi sporurile asociate muncii în gardă.

„Garda e acea perioadă de timp în care naţiunea fie doarme, fie e în zile libere sau de sărbătoare legală!. Au ras tot ce se putea rade! Dar nu cu briciul, ci cu sabia de samurai! Dintr-o lovitură! Arma folosită a fost Regulamentul de sporuri în sănătate, adoptat pe repede înainte, dar căruia nu i-au asociat şi obligatoriile «instrucţiuni de folosire», numite oficial «norme de aplicare». De aici începe marea brambureală!”, mai spune Dan Grigorescu.

Medicul mai  precizează că, deşi sunt aceleaşi prevederi legale, condiţiile de aplicare sunt diferite şi aminteşte de discriminări. „Aceste discriminări pot fi incluse în următorul cadru: s-a ajuns ca medici sau asistenţi medicali, lucrând în spitale de acelaşi rang din aceeaşi ţară, având acelaşi număr de ore lucrate lunar în aceeaşi specialitate, având aceeaşi vechime şi aceeaşi pregătire, SĂ FIE PLĂTIŢI DIFERIT, în funcţie de instituţia căreia i se subordonează spitalul respectiv şi, chiar mai inacceptabil, de modul de gândire al managerului fiecărui spital în parte”, a mai scris medicul din Braşov.

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.