Turcii l-au ales din nou pe Erdogan. Va conduce țara în următorii cinci ani

FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons
FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons

Tayyip Erdogan a câștigat un nou mandat de cinci ani la conducerea Turciei, după ce a obținut o victorie clară în fața contracandidaților în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Potrivit șefului autorității electorale din Turcia, președintele ”a primit majoritatea absolută a voturilor valide”. Potrivit presei locale, Erdogan a obținut 53% din voturi, în timp ce marele său rival, Muharrem Ince, s-a oprit la 31%.

Opoziția nu a recunoscut încă victoria lui Erdogan, precizând că va continua lupta democratică ”indiferent de rezultat”, scrie BBC.

Rezultatele oficiale ale alegerilor vor fi anunțate vineri. Erogan va primi numeroase puteri executive în noul mandat.

Liderul turc în vârstă de 63 de ani a ținut un discurs înflăcărat după anunțarea rezultatelor parțiale, la ora 3 dimineața: ”Câștigătorul acestor alegeri este fiecare individ din cei 81 de milioane de cetățeni ai țării”.

Ce puteri va avea Erdogan în noul mandat

Președintele Tayyip Erdogan va avea noi atribuții în noul mandat, în urma unui referendum care a trecut la limită anul trecut, cu 51% din voturi.

Printre ele se numără:

  • Numirea directă a marilor demnitari, printre care miniștrii și vice-președinții.
  • Puterea să intervină în sistemul legislativ al țării.
  • Puterea să impună starea de urgență.
  • Funcția de prim-ministru va fi eliminată.

Criticii spun că noul rol oferă prea multă președintelui, însă Erdogan se apără, precizând că autoritatea crescută de care se va bucură îl va ajuta să aducă progres economic și să combată amenințarea kurdă din sud-estul țării.

Erdogan a fost premierul Turciei timp de 11 ani înainte de a deveni președinte în 2014. El va putea candida pentru un nou mandat în 2023.

Alianța de guvernare condusă de partidul său AKP a obținut și majoritatea în Parlament.