Teroare în Paradis: O alarmă falsă cu rachetă a provocat panică în Hawaii

Hawaii. Foto: hmmunoz512 / Pixabay

”O rachetă balistică se îndreaptă spre Hawaii. Căutați imediat adăpost. Nu este un exercițiu”, este mesajul pe care l-au primit mii de cetățeni din statul american ieri dimineață. Panica generală a fost oprită cu greu, după ce alarma a fost declarată falsă.

Guvernatorul statutului Hawaii, David Ige, și-a cerut scuze pentru incident, explicând că mesajul a fost trimis de un angajat care a apăsat din greșeală un buton. Guvernul american a anunțat că va ancheta cazul.

Statul Hawaii este dotat cu un sistem de alertare a populației, fiind unul dintre cele mai apropiate teritorii americane de Coreea de Nord. În decembrie, statul a testat sirena de atac nuclear pentru prima oară de la finalul Războiului Rece.

Alerta falsă a fost primită de cetățeni pe telefoane mobile, fiind transmisă și de către televiziunile și posturile de radio locale.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Mesajul a fost trimis la ora 08:07, iar dezmințirea acestuia a venit cu 18 minute mai târziu, pe e-mail, și după 38 de minute pe telefoanele mobile.

”De vină a fost o procedură care are loc la finalul fiecărei ture, când angajații noștri se asigură că sistemul funcționează. Un angajat a apăsat un buton care nu trebuia apăsat”, a spus guvernatorul Ige.

Emisia posturilor TV și de radio a fost întreruptă de un mesaj de urgență înregistrat care le cerea oamenilor să rămână în casele lor: ”Dacă sunteți afară căutați adăpost imediat. Rămâneți înauntru, departe de ferestre. Dacă sunteți la volan, opriți pe marginea drumului și căutați adăpost într-o clădire. Întindeți-vă pe podea. Vă vom anunța când amenințarea a luat sfârșit. Nu este un exercițiu”.

Panica a cuprins rapid arhipelagul Hawaii, numeroși cetățeni trimițând mesaje disperate prietenilor și rudelor.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.