Statistică îngrijorătoare: 9 pensionari la 10 salariați, în România

În Teleorman sunt doar 10 angajați la 17 pensionari. Foto: Pixabay

În România sunt 5,23 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.132 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Pensia media de asigurări sociale de stat a fost de 1.071 de lei în ultimul trimestru al anului trecut. În medie, o pensie reprezintă 52,5% din câștigul salarial net în România.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, însă situația diferă de la regiune la regiune.

17 pensionari la 10 angajați în Teleorman

Astfel, dacă în București sunt 5 pensionari la 10 salariați, în județul Teleorman, păstorit economic și politic de către PSD fără încetare după evenimentele din 1989, sunt 17 pensionari la 10 angajați.

Există diferențe și în ceea ce privește pensia medie în funcție de zone ale teritoriului României. Dacă în București se atinge valoarea maximă, pensiile fiind de 1.362 de lei în Capitală, în județul Botoșani, pensionarii primesc, în medie, doar 860 de lei lunar.

Ponderea cea mai mare în numărul total de pensionari este deţinută de către pensionarii de asigurări sociale (99,9%), iar pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,7% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,3%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2%, mai precizează Institutul Național de Statistică.

În România, peste 800.000 de oameni primesc pensia minimă garantată: 659.100 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, 152.100 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori şi 1.600 de persoane din sistemul militar.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.