Video viral pe Facebook. Purificarea aerului cu aspiratoarele casnice era, de fapt, o glumă

aspirator poluare iași
Foto: Facebook / IMS68 (pixabay.com)

Mii de oameni au crezut că viceprimarul ALDE al Iașiului, Radu Botez, a propus ca metodă de reducere a poluării din oraș folosirea aspiratoarelor casnice o dată pe săptămână. De fapt, „propunerea” nu era decât o glumă, o ironie la adresa unei idei mai vechi a PNL.

Marți, 5 decembrie, deputatul PNL de Iași Marius Bodea a publicat un filmuleț de jumătate de minut în care viceprimarul Radu Botez spune că ar fi bine ca oamenii să iasă o dată pe săptămână cu aspiratoarele la geam pentru a absorbi poluanții din atmosferă.

„Ați adus din nou în discuție acel proiect propus cu cele două stații de epurare a aerului, cu cele două aspiratoare. Sigur, am discutat și cred că acel proiect am putea să îl îmbunătățim și poate chiar să îl realizăm, în sensul în care o dată pe săptămână toți cetățenii Iașiului să iasă la geam cu aspiratorul timp de o oră și să reușim astfel aerul să-l purificăm”, a spus viceprimarul.

Afirmația a fost făcută în ședința ordinară din data de 31 octombrie 2017 a Consiliului Local al Municipiului Iași.

Propunerea era, de fapt, o ironie la adresa unei idei mai vechi a liberalilor, care au solicitat la un moment dat construirea a două stații de epurare a aerului, unde să fie aspirate noxele. Radu Botez a explicat pentru GreatNews că o astfel de stație de epurare a aerului nu funcționează decât în incinte, în spații închise, și că în ședința din 31 octombrie a vrut să facă o glumă, spunând că pot să îmbunătățească aceasta soluție dacă toți ieșenii ies cu aspiratoarele la geam.

Ulterior, deputatul PNL de Iași Marius Bodea a publicat filmulețul însoțit de mesajul „Să râdem sau să plângem la soluțiile PSD-ALDE privind combaterea poluării?”.

Filmul s-a viralizat și a strâns aproape 300.000 de vizualizări, fiind redistribuit de mii de ori pe rețeaua de socializare de oameni care au crezut că propunerea era una reală.

“Răspund ironic la o prostie a celor din PNL, care au propus cumpărarea a două stații de filtrare. Este vorba de două aspiratoare mari pe care noi să le montăm în două intersecții din Iași pentru că în acele aspiratoare va veni tot aerul murdar din România și din împrejurimi. Cantitatea de persoane modeste din punctul de vedere a gradului de înțelegere este destul de mare și uite că un lucru de genul ăsta poate fi chiar un test”, a mai spus Botez.

Potrivit viceprimarului, reprezentanții PNL din Consiliul Local erau prezenți la ședință și au știut că este vorba de o ironie.

Deputatul PNL Marius Bodea, cel care a publicat filmulețul pe Facebook, a declarat că filmul este real și că nu este scos din context: „Este intervenția domniei sale în legătură cu proiectul PNL (sustinut de peste 15 profesori universitari specialiști) de achiziționare a două stații de purificare pentru aer, așa cum sunt instalate în multe aglomerări urbane în Europa și așa cum, spre exemplu, au fost achiziționate și în Timișoara”.

„Iașul se află astăzi în primele 3 orașe din România cu grad extrem de ridicat al pulberilor în suspensie (PM10 și PM2,5). Totodată Iașul a rămas singurul oraș al cărui plan de calitate al aerului nu a fost aprobat, România aflându-se sub procedura de infringement. București și Brașov, celelalte două orașe aflate pe lista neagră a Comisiei Europene, datorită concentrațiilor mari de pulberi în suspensie, au rezolvat problemele implementând măsuri de atenuare”, a mai spus Bodea.

Deputatul PNL a mai menționat că, dacă viceprimarul a făcut o glumă, atunci ar trebui să își dea demisia: „Discuția era una cât se poate de serioasă, în legătură de un subiect tragic, pentru că în Iași mor în fiecare an aproximativ 300 de persoane datorită poluării cu pulberi în suspensie! Dacă intervenția domnului Botez nu a fost una serioasă, indiferent de cât de trăsnită pare, și domnia sa a fost ironic, ori sarcastic, atunci cred că acesta trebuie să își dea imediat demisia. Pentru că este inacceptabil să glumești pe marginea unui subiect care provoacă sute de decese anual în comunitatea ieșeană și să jignești atâția oameni care suferă pentru că au ajuns să respire mai mult praf decât aer, folosind o impostură publică vremelnică în care te afli”.

Filmul publicat de deputatul PNL:

Înregistrarea completă a ședinței Consiliului Local. La minutele 47-48 puteți urmări declarația viceprimarului ALDE:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.