Au animalele drepturi de autor? Soluția la care s-a ajuns după ce o maimuță și-a făcut un selfie

selfie macac
Unul dintre selfie-urile realizate de Naruto. Foto: David Slater / Wikimedia Commons

Celebrul proces început în urmă cu doi ani, în care un fotograf britanic a fost dat în judecată de o organizație pentru protecția animalelor din cauza unui selfie făcut de o maimuță, a ajuns acum la final.

Părțile au ajuns la o înțelegere, relatează „The Guardian”. Mai exact, fotograful al cărui aparat a fost folosit a fost de acord să doneze 25% din orice venituri va obține în viitor de pe urma fotografiilor unor organizații pentru protecția macacilor din Indonezia.

În anul 2008, în timpul unei excursii în insula Sulawesi din Indonezia, o femelă macac a făcut mai multe fotografii selfie cu o cameră a fotografului britanic David Slater.

Organizația pentru protecția animalelor Peta l-a dat în judecată pe fotograf în anul 2015, încercând să obțină controlul asupra veniturilor obținute de pe urma vânzării selfie-urilor în beneficiul animalului, pe numele său Naruto.

În schimb, David Slater și avocații lor le-au cerut judecătorilor să respingă speța, considerând că animalele nu pot avea drepturi de autor.

Slater a susținut că el deține drepturile de autor deoarece el a creat contextul care a dus la aparția selfie-ului, adică a călătorit până în Indonezia, s-a împrietenit cu un grup de macaci și și-a instalat camera și echipamentele foto într-un mod care să ducă la apariția unor selfie-uri.

Acum însă, Slater – care deține compania Wildlife Personalities Ltd – și organizația Peta, au ajuns la o înțelegere.

„Peta și David Slater sunt de acord că acest caz a dat naștere unor întrebări importante legate de extinderea drepturilor juridice și pentru animalele non-umane, acesta fiind un scop pe care ambele părți îl susțin, și își vor continua munca pentru a atinge acest obiectiv”, au arătat Slater și Peta într-o declarație comună.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.