Orașul din România în care este cel mai mare tarif la taxi

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro

De la jumătatea acestei luni, taximetriștii orădeni au început să aplice noile prețuri, cu 40 de nami mai mari decât până acum. După ce administrația locală a acceptată creșterea prețurilor, tariful minim a ajuns la 2,68 lei pe kilometru pe timp de zi, 2,88 lei pe noapte și 3,28 lei în afara localităților.

Sunt cele mai mari tarife din țară. Potrivit Digi24, taximetriștii spun că era necesară o creștere a tarifelor pentru că au crescut prețurile la carburant, impozitele și asigurările.

Taximetriștii și cei care sunt colaboratori Uber sau Txify ar putea vizați de un proiect de Ordonanță de Urgență care a fost lansată în dezbatere publică.

Legea se referă în primul rând pentru șoferii UBER sau Taxify și cei care își desfășoară activitatea în altă localitate decât în cea în care și-au luat autorizația.

În nota de fundamentare se spune că este dificil, în prezent, „ca organele de control să probeze caracterul repetitiv al faptei, astfel încât să poată aplica sancțiunea, neexistând posibilitatea efectivă de a monitoriza de câte ori o persoană exercită activitatea de transport persoane în regim de taxi în altă localitate decât cea de autorizare, prin staționarea în acea localitate”. Ordonanța vrea renunțarea la sintagma „în mod repetitiv”.

Ordonanța îi vizează și pe taximtriștii care au autorizații în alte localități decât cele în care sunt autorizați. De exemplu, în Capitală sunt mulți taximetriști care au autorizații în Ilfov. Până acum portița folosită era partea de prevedere care cerea ca staționarea să aibă loc „în mod permanent” pentru ca șoferul să fie sancționat. Și iîn acest caz Ministerul Dezvoltării propune renunțarea la caracterul permanent al staționării.

De asemenea, legea vrea să introducă ca pe lângă dispecerat să fie recunoscute și aplicațiile pentru preluarea de comenzi online. Dispeceratul taxi este definit ca ”activitate conexă transportului în regim de taxi, marfă sau bunuri, autorizată de autoritatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, aplicației informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descărcate cu ajutorul internetului şi le transmite taximetristului prin staţia radio de emisie-recepţie, prin intermediul aplicației informatice mobile de taxi conectată la internet”.

Cei care efectuează servicii de transport fără autorizație pot fi sancționați cu amenzi între 25.000 de lei și 50.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.