Motorul unui avion cu peste 500 de oameni la bord a explodat în aer | VIDEO

airbus a 380
Foto: Twitter / Joe Ravi (Wikimedia Commons)

Motorul unui avion Airbus A380 al companiei Air France, care zbura de la Paris la Los Angeles, a explodat în aer, relatează nytimes.com.

Aeronava, dotată cu patru motoare, a aterizat de urgență în Canada. Avionul Airbus A380 este cea mai mare aeronavă de linie din lume.

Pasagerii au povestit că au auzit un zgomot puternic la aproximativ 5 ore după decolare, când tocmai traversaseră sudul Groenlandei. Aeronava a vibrat timp de mai multe minute.

Două ore mai târziu, avionul a aterizat în Aeroportul Goose Bay din Labrador, Canada.

În fotografiile și filmulețele publicate de pasageri pe rețelele de socializare se vede că unul dintre cele 4 motoare ale avionului era distrus.

„Piloții bine pregătiți și însoțitorii de zbor au gestionat perfect acest incident grav”, a anunțat compania Air France într-un comunicat de presă.

„Eram speriați cu toții. Avionul a avut o coborâre rapidă, iar unii oameni au țipat”, a povestit o femeie în vârstă de 37 de ani care s-a aflat în avion.

„Ne-am uitat pe geam și am văzut că jumătate din motor dispăruse”, a povestit un alt pasager.

Membrii echipajului au rămas însă destul de calmi. După 20 de minute de la incident, căpitanul a anunțat că un motor a explodat.

Producătorul motorului, compania Engine Alliance din Connecticut, SUA, a anunțat că investighează cauzele care au dus la explozia motorului. Aeronava Airbus A380 implicată în incident are o vechime de 7 ani.

Într-o intervenție televizată la postul NBC, reprezentanții Airbus A380 au arătat că avionul se afla prea sus pentru a fi fost lovit de o pasăre, așa cum a sugerat unul dintre pasageri.

Incidentul din acest weekend seamănă cu cel din 4 noiembrie 2010, când un Airbus A380 al companiei australiene Qantas a pierdut unul dintre motoare. Acesta a explodat în timp ce avionul se afla deasupra Insulei Batam, din Indonezia.

Zborul plecase din Londra, Marea Britanie, și trebuia să ajungă la Sydney, în Australia. Aeronava a aterizat de urgență în Singapore.

Investigația lansată de Biroul pentru Siguranța Transportului din Australia a arătat că o țeavă din motor s-a spart din cauza uzurii, ceea ce a provocat scurgeri de combustibil. Acest fapt a determinat un incendiu în motor, care a fost distrus.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.