Mircea Cărtărescu a câștigat un important premiu literar: Formentor de las Letras

Mircea Cărtărescu a câștigat deja două premii internaționale în 2018 Foto: Facebook Mircea Cărtărescu

Scriitorul român Mircea Cărtărescu (61 de ani) a primit premiul Formentor de las Letras pentru anul 2018. El va primi 50.000 de euro drept recunoaștere pentru întreaga sa activitate.

Potrivit anunțului făcut de juriu, la Buenos Aires, în Argentina, Cărtărescu ”a contribuit la transformarea radicală a conștiinței umane” prin romanele și poeziile sale.

Mircea Cărtărescu intră, astfel, într-o companie selectă de autori care primesc premiul Formentor, printre care sunt J.L. Borges, primul câștigător, Samuel Beckett, Nathalie Sarraute, Saul Bellow, Witold Gombrowicz, Jorge Semprun, Carlos Fuentes, Juan Gotysolo, Javier Marias, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia și Alberto Manguel.

Cărtărescu va primi premiul la finalul lunii septembrie, în cadrul unui eveniment ce va fi organizat la Mallorca, în Spania.

Această distincție a fost acordată între anii 1961 și 1967, iar apoi restabilită în anul 2011.

Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români. Opera sa este disponibilă în 20 de limbi, printre care engleză, franceză, spaniolă sau germană.

Trilogia Orbitor este poate cea mai populară lucrare a sa în lumea întreagă. Cel mai recent roman al lui Mircea Cărtărescu, Solenoid, a fost publicat în limba spaniolă în 2017.

În urmă cu câteva săptămâni, Mircea Cărtărescu a câștigat și premiul Thomas Mann pentru literatură, una dintre cele mai importante distincții oferite de Germania.

Autorul român va primi 25.000 de euro din partea orașului Lubeck.

”În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce a literaturii române, mai întâi prin poezii, apoi prin romane și proză scurtă”, și-a motivat juriul german alegerea.

Mircea Cărtărescu s-a născut la București în 1965 și a debutat în România Literară în 1978.