Mihai Lucan își lovea subalternii. „În 2002 mi-a dat primul pumn. Toţi am încasat câte un pumn, o palmă”

mihai lucan
Foto: Captură YouTube / RiseProject

Silviu Moga, managerul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj (ICUTR), susţine că medicul Mihai Lucan, anchetat acum de DIICOT, îşi teroriza subalternii şi nu ezita nici să-i lovească, atunci când era nervos, relatează adevarul.ro.

Medicii şi asistenţii institutului clujean au trăit ani de zile într-o atmosferă apăsătoare, intimidaţi şi umiliţi de celebrul urolog Mihai Lucan.

„Fiecare dintre noi am trecut prin astfel de momente. E vorba de şicane, de ameninţări şi de corecţii verbale şi fizice. Toţi am încasat de la Lucan câte un pumn, o palmă. În 2002 a fost primul meu contact fizic cu el. Atunci mi-a dat primul pumn. Am avut o colegă care a fost obligată să plece, n-a mai rezistat”, a povestit Moga pentru sursa citată.

Silviu Moga a fost subalternul lui Mihai Lucan din 2002 şi până în 2017, când a fost numit manager al ICUTR în locul fostului său şef.

Moga spune că a fost ameninţat de Lucan după ce a devenit manager al ICUTR: „Am fost ameninţat de Lucan, mi-a spus că o să văd eu, că o să mi se întâmple ceva rău. Nu mi-a spus şi ce anume o să mi se întâmple”.

De asemenea, el a fost şi angajat al Lukmed, clinica privată care îi aparţine lui Lucan. „Aproape toţi angajaţii institutului am fost obligaţi să lucrăm şi la clinica Lukmed. Era o formă de sclavie modernă. Lucan doar venea şi le spunea rezidenţilor: „tu de azi să vii la clinică”. Aşa i se adresa unui rezident. Şi nu puteai spune nu, fiindcă riscai”, a mai povestit Moga pentru „Adevărul”.

Doctorul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT pentru delapidare şi constituire de grup infracţional organizat și a fost plasat sub control judiciar.

Medicul și fiul său Ciprian Lucan, care este tot urolog, sunt acuzați de procurori că au făcut parte dintr-un grup infracțional organizat care a fraudat Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca cu un milion de euro.

La percheziții, anchetatorii au găsit în locuința medicului Mihai Lucan bijuterii, ceasuri și aproape 600.000 de euro.

159 de oameni ar fi trebuit să fie operați gratuit la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. În schimb, ei au dat sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de euro către clinica privată a medicului Lucan.

Mai mult, Mihai Lucan a preluat un aparat dedicat bolnavilor de cancer pe care l-a transferat la clinica lui privată.

Nu este prima controversă în centrul căreia se află Mihai Lucan. În august 2013 actorul Alexandru Arșinel a fost supus unui transplant de rinichi efectuat de o echipă de medici condusă de Mihai Lucan. Faptul că s-a găsit un rinichi la doar trei zile după internare a atras criticile pacienților care suferă de insuficiență renală, însă Mihai Lucan s-a apărat spunând că starea biologică, în pofida vârstei de 70 de ani, l-au recomandat pentru un transplant de rinichi, potrivit wikipedia.org.

Născut în 1948, Mihai Lucan s-a aflat în fruntea catedrei de Urologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj și a Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

Mihai Lucan a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor în anul 2000 și cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer în anul 2006. Este cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și al municipiului Botoșani.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.