Mărțișorul a fost inclus în patrimoniul mondial

Mărțișorul a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Foto: Emilian Robert Vicol / Pixabay
Mărțișorul a fost inclus în patrimoniul UNESCO. Foto: Emilian Robert Vicol / Pixabay

Mărțișorul – simbol românesc al primăverii – a fost acceptat pentru a fi inclus în lista UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității.

Decizia de includere a mărțișorului în patrimoniul mondial a fost luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud.

”În aceste zile de doliu, permiteţi-mi să vă dau şi o veste bună: astăzi, Mărţişorul a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO! Dosarul a fost depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, FRI Macedonia, Republica Moldova – în care această frumoasă tradiţie a primăverii există, cu unele diferenţe de formă dar în acelaşi spirit al celebrării renaşterii naturii”, a scris pe Facebook Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

Și ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, s-a fălit cu includerea mărțișorului în patrimoniul imaterial al umanității pe rețeaua de socializare.

”Mulțumim, decembrie! Ai fost generos cu noi în 2016, când ne-am regăsit covorul în lista UNESCO şi, iată, azi – mărţişorul”. Monica Babuc a fost una dintre personalitățile care au promovat intens unicitatea mărțișorului.

Mărțișorul a fost studiat de etnologi în ultima sută de ani, ca o tradiție de 1 martie atât în România, cât și în Bulgaria sau Albania. Este un obicei vechi în rândul țăranilor, care consideră mărțișorul a fi un semn protector în fața bolilor și a ghinionului.

Mărțișorul este legat de începutul anului agrar, cât și de ciclurile vegetative și astronomice. La români, mărţişorul, ca obiect simbolic, este asociat cu Dochia, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie. Dochia torcea șnurul timpului – simbolizat de mărțișor – când urca cu oile la munte, la începutul primăverii.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

DISTRIBUIȚI
Sorin Breazu
Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.