Lumina pentru slujba de Înviere a fost adusă de la Ierusalim

FOTO: Shawn Carpenter/Flickr
FOTO: Shawn Carpenter/Flickr

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în Capitală, sâmbătă seară, de către o delegație a Patriarhiei României, pentru a fi împărțită credincioșilor din toată țara prezenți la slujba de Înviere.

Lumina aprinsă la Sfântul Mormânt a fost preluată de o delegație a Patriarhiei Române condusă de PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a adus-o la București cu un avion închiriat.

„Biserica Sfântului Mormânt a fost recent inuagurată după ample lucrari de restaurare, singurele lucrări din ultimii 200 de ani, pentru că această biserică, fiind construită 1811, a fot renovată în timpul mandatului britanic, de atunci nu a mai fost restaurată.

În ziua de 22 martie, bisericuța a fost inaugurată, iar acum, pentru prima dată, în biserica a avut loc slujba de Vecernie și coborarea Luminii, în biserica înnoită.

Vreau să vă spun că astăzi în Biserica Sfântului Mormânt s-a auzit cu putere salutul vestitor de biruință – „Hristos a Înviat” și „Adevărat a Înviat”, arătând, prin numeroasa prezență a românilor, dragostea lor față de locurile sfinte, față de Mântuitorul”, a declarat PS Timotei.

Anul acesta, atât ortodocșii, cât și catolicii, vor sărbători Paștele în același timp. Ultima dată când au coincis datele în cele două calendare a fost în urmă cu trei ani, pe 20 aprilie 2014. Abia peste opt ani, pe 20 aprilie 2025, va cădea în aceeași perioadă sărbătorile pascale în cele două calendare.

De altfel, în ultima perioadă, cele două biserici și-au manifestat intenția de a schimba calendarele, astfel încât Paștele să fie sărbătorit în același timp.

FOTO: Shawn Carpenter/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.