Locul în care oamenii ajung la 100 de ani și au o sănătate de fier

FOTO: Abdullah_Shakoor/Pixabay.com
FOTO: Abdullah_Shakoor/Pixabay.com

Mai multe cercetări s-au făcut de-a lungul anilor în Hunza, o așezare care se află la 2.400 de metri altitudine, în nordul Pakistanului. Locuitorii de aici trăiesc, în medie, 100 de ani, potrivit Adevarul.ro.

Longevitatea lor ar fi determinată de dietă, obiceriurile zilnice și calitatea alimentelor. Oamenii din Hunza au o dietă apropiată de cea vegetariană, fac exerciții fizice și se îmbolnăvesc foarte rar. Nu știu ce sunt tumorile sau alte infecții grave.

De exemplu, în timpul verii mănâncă foarte multe legume și fructe crude. În timpul iernii se hrănesc cu caise uscate, brânzeturi de oi și cereale precum mei, orz și grâu. Carne mănâncă cam de două ori pe an, iar atunci preferă mielul sau puiul.

Prin tradiție, oamenii din Hunza țin un tip de post în care se hrănesc doar cu sucuri de caise. Cercetătorii cred că inclusiv aceste ritualuri alimentare i-ar ajuta să-și întărească sistemul imunitar.

Foarte important ar fi și faptul că fac mișcare în fiecare zi. Merg între 15 și 20 de kilometri culegând diverse fructe și ierburi sau pur și simplu se plimbă. Inclusiv persoanele în vârstă participă la aceste ritualuri și nu se plâng de vreo durere sau de disconfort.

Ar mai exista un factor important care le întărește sistemul imunitar celor din Hunza. Fac baie cu apă rece într-un râu unde temperatura este de aproape 0 grade Celsius.

Iar pe lângă toate aceste aspecte, mai este unul pozitiv și important. Oamenii din Hunza, în comparație cu alte popoare din Pakistan, au un grad de alfabetizare destul de ridicat. Mai mult, există sărbători dedicate înțelepciunii, curtoaziei sau toleranței.

Sunt mulți turiști care au vizitat Hunza și au spus că nu au văzut oameni cu fețe triste, neprietenoase sau certându-se între ei.

FOTO: Abdullah_Shakoor/Pixabay.com

Imagine din Hunza FOTO: Abdullah_Shakoor/Pixabay.com
Imagine din Hunza                              FOTO: Abdullah_Shakoor/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.