Limbaj de mahala în Parlament. Ce înseamnă „a paradi”

FOTO: Captură video
FOTO: Captură video

Deputatul PMP Corneliu Bichineț a avut o reacție suburbană, de la tribuna Camerei Deputaților, la adresa parlamentarului Andreea Cosma (PSD).

„E colega noastră aici, de la PSD, care a devenit vedetă naţională, Cosma. E cumva aici? Vreau să ştim până la urmă, am o nedumerire, nu masculină, de ordin freudian, până la urmă acel păcătos Portocală a paradit-o sau n-a paradit-o?”, a spus deputatul Bichineț, în râsetele mai multor parlamentari.

Reacția lui Bichineț vine în contextul în care Andreea Cosma a folosit termenul „paradit” într-o declarație pe care a făcut-o pe holurile Înaltei Curți de Casație și Justiție, la procesul în care tatăl său, Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, și fratele său, Vlad Cosma, fost parlamentar PSD, au avut ultimul termen într-un proces. Mircea Cosma este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, iar Vlad Cosma de trafic de influență.

Și anul trecut, în luna septembrie, deputata Andreea Cosma spunea că i-a fost frică să povestească despre presupusele ei întâlniri în cimitir cu procurorul Mircea Negulescu pentru că acesta se lăuda că vrea „să paradească pe toată lumea”.

Deputatul Andreea Cosma i-a răspuns lui Corneliu Bichineț printr-o declarație pentru jurnaliștii de la Mediafax. Aceasta a spus că atunci când a folosit termenul de „paradit” s-a referit la faptul că procurorul i-a „distrus liniștea, cariera, viața și șansa de a avea încă un copil”. Andreea Cosma a mai spus că în momentul în care o ancheta procurorul Negulescu era însărcinată.

Ce înseamnă „a paradi”, potrivit DEX:
PARADÍ, paradesc, vb. IV. Tranz. și refl. (Fam.) A (se) strica, a (se) deteriora, a (se) uza. – Din țig. pharado.

Deputatul Corneliu Bichineț a mai folosit un limbaj colorat de la tribuna Camerei Deputaților și într-o dispută cu deputatul PSD Nicolae Bacalbașa.

Într-o dezbatere din Parlament care a avut loc în luna mai, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a spus despre o colegă parlamentar căreia nu i-a rostit numele că face fractură „dacă mai dă cu labele”, afirmația sa fiind urmată de gesturi obscene.

„Violuri și discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul. Am auzit un discurs care îmbină, la un mod grețos, fariseismul cu amenințarea. Eu unul nu o să mă las speriat de amenințările distillate ale doamnei Gurgan… Curcan… îmi scapă. Mă scuzați, sunt bătrân. Uite că se bucură și salvamarii. Dă cu labele, vezi că faci fractură. Vezi domnișoară că faci fractură și după aia nu mai poți să votezi”, a declarat deputatul PSD Bacalbașa.

Imediat a venit replica de la Bichineț, parlamentar de Vaslui: „Domnul deputat, care îmi este simpatic câteodată, ar trebui să nu mai vorbească despre județul Vaslui și să se cantoneze la Galați. Ați trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin județul Vaslui, și nu v-a stricat nimeni rozeta”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.