Omul cu 3 fețe. O premieră medicală de excepție și o poveste ca-n filme

omul cu 3 fețe
Foto: Captură YouTube / Le Monde

Francezul Jérôme Hamon a devenit primul om din lume care a fost supus la două intervenții de transplant facial. Ultima a avut loc în urmă cu 3 luni. Bărbatul, care trebuie să se obișnuiască acum cu cea de-a treia sa față, se simte bine, relatează BBC.

În vârstă de 43 de ani, Hamon suferă de neurofibromatoză tip 1, o boală genetică din cauza căreia i-au apărut tumori care i-au desfigurat fața.

Primul transplant de față a avut loc în anul 2010 și a fost un succes. Însă în anul 2015 Hamon a răcit și a fost tratat cu antibiotice. Medicamentul primit era incompatibil cu tratamentul imunosupresiv pe care îl urma pentru ca organismul său să nu respingă transplantul.

Primele semne ale respingerii au apărut în 2016, iar în noiembrie 2017 fața – care se necrozase între timp – a trebuit să fie înlăturată.

Până în ianuarie 2018 Hamon a trăit, „fără față”, într-o sală la spitalul Georges-Pompidou din Paris, fără să poată să vadă, să audă sau să vorbească. Abia în ianuarie a fost găsit un donator pentru față și a putut fi realizat al doilea transplant.

Pentru ca noul material genetic să nu fie respins de organism, bărbatul a fost supus unui tratament special de curățare a sângelui înainte de transplant.

Acum, Jérôme Hamon este numit de presa franceză „omul cu 3 fețe”.

Actuala față a lui Hamon este în continuare destul de imobilă, iar craniul, pielea și restul trăsăturilor faciale nu sunt perfect aliniate. Însă bărbatul spune că se simte bine.

„Dacă nu aș fi acceptat această nouă față ar fi fost îngrozitor. Dar iată că a mers, e bine. Am 43 de ani și donatorul avea 22. Așa că am 22 de ani din nou”, a povestit el pentru French TV.

Operația de transplant facial, care a durat mai multe ore, a fost coordonată de profesorul Laurent Lantieri, un specialist în transplant de mâini și de fețe, și totodată cel care a realizat primul transplant facial al lui Hamon, în urmă cu 8 ani.

„Astăzi, știm că un transplant dublu este fezabil”, a comentat el pentru „Le Parisien”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.