Herta Müller, laureată cu Premiul Nobel, a fost suspendată din USR

Herta Müller FOTO: ICR Londra
Herta Müller FOTO: ICR Londra

Scriitoarea Herta Müller, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România (USR) pentru că nu și-a plătit cotizația de 150 de lei pe an.

Informația a fost confirmată de președintele USR, Nicolae Manolescu, pentru Hotnews.ro. „Herta Müller este membră a USR, filiala din Timișoara. În acest moment ea este suspendată, neplătindu-și de ani de zile cotizația. Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. În rest ea este membră.

Ba mai mult au fost câțiva din Uniune care s-au oferit să plătească pentru ea cotizația, numai că nu pot plăti fără să o întrebe pe ea. Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea. Cotizația este de 150 de lei pe an”, a declarat Nicolae Manolescu, președintele USR, pentru Hotnews.ro.

Manolescu a mai spus și că „nu are nicio legătură cu Premiul Nobel, ci are o legătură cu statutul USR”.

Informația a fost anunțată de Libertatea.ro, care mai precizează că sunt 2.600 de membri, din care 600 nu și-au achitat cotizația.

„Aceștia 600 sunt în continuare membrii noștri și figurează în bazele de date, dar sunt suspendați din drepturi, adică nu au dreptul să voteze sau nu au dreptul să participe la anumite proiecte de filiale. În momentul în care își plăteasc cotizația, sunt repuși în drepturi imediat”, potrivit USR.

Herta Muller este singurul scriitor român, cu dublă naționalitate română și germană, care a fost laureată cu Premiului Nobel pentru Literatură în 2009. În 1982, a debutat cu volumul „Niederungen – Ținuturile joase”. Până în 1987 a trăit la Timișoara. În perioada comunistă i s-a interzis să mai publice, iar ca urmare a interdicției, Müller a emigrat în Republica Federală Germania, împreună cu soțul ei de atunci.

După Revoluție, în 1993, a jucat în filmul Vulpe – vânător în regia lui Stere Gulea. Din 1995 este membră a Academiei Germane pentru Limbă și Poezie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.