Hackerul care a dat de gol sursa Wikileaks a murit. Assange: Lamo a fost un ”șarlatan”

Adrian Lamo. Fotografie publicată pe Facebook de tatăl fostului hacker

Hackerul care a dat autorităților informații care au dus la arestarea lui Chelsea Manning a murit la vârsta de 37 de ani.

În conversațiile pe care le-au purtat online, Manning i-a mărturisit lui Adrian Lamo că ea a fost cea care a trimis către Wikileaks materiale confidențiale ale armatei.

Wikileaks a publicat un video în care este prezentat un atac cu elicopterul al armatei americane. Șapte persoane au murit, inclusiv un jurnalist care lucra pentru agenția de știri Reuters.

Cauza morții lui Lamo nu a fost încă făcută publică, notează BBC. Anunțul decesului a fost făcut de tatăl lui Adrian Lamo, Mario. ”Cu mare tristețe și inima frântă vă anunț că Adrian a murit. O minte sclipitoare și un suflet plin de compasiune, el a fost iubitul meu fiu”, a scris Lamo senior pe Facebook.

Victimele lui Lamo: Microsoft, Yahoo și New York Times

Lamo a devenit un hacker extrem de cunoscut după ce a reușit să răpună sisteme informatice gigant, victime fiindu-i Microsoft, Yahoo sau New York Times.

Într-un interviu pentru The Guardian, din 2011, Lamo a spus că ar regreta enorm dacă Manning ar primi o pedeapsă mare.

Sursa Wikileaks vrea să devină senator

Cea care a trimis către Wikileaks peste 750.000 de documente clasificate sau sensibile ale armatei americane a primit o condamnare de 35 de ani de închisoare. Președintele Barack Obama a decis însă eliberarea ei, în mai 2017.

Acum, Chelsea Manning încearcă să ajungă senator de Maryland, statul ei natal.

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, l-a descris vineri pe Lamo drept un ”trădător al minimei decențe umane” și ”șarlatan”.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.